Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely is utcai demonstrációt hirdetett

Létrehozva:

Bayer Zsolt után, Karácsony Gergely főpolgármester is utcára hívja az embereket március 15-re.

Karácsony Gergely is utcára hívja az embereket március 15-re – írja a Népszava. Ahogy arról beszámoltunk, Bayer Zsolt utcai erődemonstrációt hirdetett, mert azután, hogy lemondott Novák Katalin, „most megpróbálják ebbe az egészbe a miniszterelnököt meg a Fideszt belekeverni”.  Bayer azt mondta: „nekünk viszont erőt kell demonstrálnunk, mert a hiénakfalka, ezek a teljesen amorális, hazug gazemberek, akik ott üvöltöztek tegnap a Sándor-palotánál meg a csőcselék, az most vérszagot érez, mert azt hiszi, hogy eljött a pillanat. Mutassuk meg nekik, hogy rohadtul nem jött el a pillanat!”

Karácsony szerint március 15-ei demonstráció a köztársasági koalíció rendezvénye is lesz egyben

„A fővárosi önkormányzat, a szövetséges civil szervezetekkel együtt március 15-én közös rendezvényre hív mindenkit, akiknek fontos a köztársaság ügye. Ez egyúttal a köztársasági koalíció rendezvénye is. Biztos vagyok benne, hogy politikusként sem egyedül állok majd a színpadon”– mondta Karácsony Gergely a Népszavának.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki pártok egymást túllicitálva követelik a közvetlen köztársasági elnök választást és hogy érdemes- e ebbe beleállni, Karácsony azt felelete: „Nagyon helyesnek tartom, hogy az ellenzéki pártok kiállnak a közvetlen köztársasági elnök-választásért. Az üzenet világos: a hatalom emberei helyett az emberek hatalmát kell képviselni. Európában nagyon sok helyen választanak hasonlóan korlátozott jogkörökkel bíró köztársasági elnököt. De ez itt és most nem alkotmányjogi kérdés. Nem a birtokolt jogkörök jelentik a lényeget, hanem a köztársasági elnök által megtestesített erkölcsi erő. Egy olyan országban, ahol csak a hatalom és a pénzszerzés számít, ott a köztársasági elnök csak akkor képezhet ellensúlyt, ha a nép közvetlenül választja meg.”

Varga Judit volt férjének nyilatkozataira azt reagálta Karácsony Gergely, hogy „én becsülöm azokat az embereket, akik saját politikai családjuk ellen kritikát tudnak megfogalmazni, ehhez a Fideszen belül különös bátorság kell”.

 Az államfő közvetlen megválasztása alkotmányjogi szempontból hibás elképzelés

Ahogy arról beszámoltunk, Karsai Dániel alkotmányjogász arra hívja fel a figyelmet, hogy az elnök alkotmányos feladata kifejezni a nemzet egységét és őrködni Magyarország demokratikus működése felett. A jelenlegi rendszer Karsai szerint hibás, ugyanis az államfő közvetlen megválasztása alkotmányjogi szempontból aggályos. Karsai szerint a közvetlen választás a miniszterelnökéhez képest is nagyobb legitimációt adna az államfőnek, ami nem egyeztethető össze annak viszonylag korlátozott hatáskörével – írja a Hvg.

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: 168.hu | Pozsonyi Roland)

Legnépszerűbb cikkeink