Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely összehívta az ellenzéki pártokat

Létrehozva:

Karácsony Gergely főpolgármester tárgyalásra hívta a Párbeszéd, a DK, az MSZP, a Momentum és az LMP vezetőit egy lehetséges választási együttműködésről – tudta meg az ATV. A jelenlegi főpolgármester ugyanis egy közös ellenzéki listát szeretne Budapesten.

A Momentum részéről Bedő Dávid volt ott a megbeszélésen. Az ATV-nek azt mondta: jó hangulat volt, mert a célokban egyetértés volt, kivéve az LMP-t. Úgy fogalmazott Bedő, az LMP-t leszámítva abban egyetértett a négy ellenzéki párt, hogy Karácsony Gergelyt támogatják főpolgármester-jelöltként, és abban is, hogy az a cél, hogy testületi többséget alkosson ez a négy párt.

Abban is egyetértés volt, hogy mind a 23 kerületben az a cél, hogy egy jelölt legyen a fideszes kihívóval vagy regnálóval szemben. Hozzátette, az LMP számára még kérdés, hogy az ellenzék része-e vagy inkább a „másik csapatban fociznak”. Ugyanakkor nem érez feszültséget az LMP és Momentum között.

A négy ellenzéki párt egyetért abban, hogy Karácsony Gergely legyen a főpolgármester

„Szerintem inkább az LMP és az összes többi ellenzéki párt között van feszültség, nem specifikusan a Momentum és az LMP között, hiszen a négy párt egyetért abban, hogy a testületi többség megőrzése a fontos, meg az, hogy Karácsony Gergely legyen a főpolgármester június 9. után is. Az LMP láthatóan nem hozott döntést, és pedzeget alternatívákat, és ez okozhatja ezt a feszültséget a négy párt és az LMP között”

– fogalmazott Bedő.

Hozzátette: az ellenzéki pártok egyeztetéseit februárban befejezik, hogy márciusban már az előválasztásokra készüljenek azokban a kerületekben, ahol nem tudnak dönteni a jelöltről.

Újbudán már megállapodtak: közösen indulnak az ellenzéki pártok

Ahogyan arról beszámoltunk: az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd megállapodtak, közösen indulnak Újbudán, vagyis a XI. kerületben.

„A budapesti kerületek közül elsőként Újbudán született megállapodás a demokratikus ellenzék pártjai között. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere bejelentette: az öt ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd – a Zöldek Pártja és az LMP – Magyarország Zöld Pártja megállapodtak egymással, hogy folytatva az eddigi sikeres együttműködésüket, közös képviselőjelölteket indítanak a június 9-i önkormányzati választáson” – olvasható az öt pár közös, csütörtököi közleményében.

„Közösen kívánjuk a munkát folytatni, hogy terveinkkel összhangban Újbudát haladó szemléletű mintakerületté, biztonságossá és zölddé formáljuk, ahol nemcsak figyelünk, de vigyázunk is egymásra.”

– fogalmazott a polgármester.

Orosz Anna, a kerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a koalíciós pártok egy erős és befogadó kerületért dolgoznak, ahol érték a zöldterület, ahol a legfontosabb, hogy a gyerekeknek jó legyen a bölcsődékben és óvodákban, ahol a kerületiek egészségén sosem spórolnak. Elmondta: ahhoz kérik a választók felhatalmazását, hogy tovább dolgozhassanak egy zöld, szolidáris és szabad Újbudáért.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely interjú. Budapest, 2020. június 23. Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap)

Legnépszerűbb cikkeink