Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Vitézy Dávid stábja megfellebbezi a választási eredményt

Létrehozva:

Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában.

„Az elmúlt 67 órában létrehoztunk egy teljes jogi- és választásmatematikai csoportot” – mondta Vitézy Dávid szerdai sajtótájékoztatóján. Az eseményen az LMP által támogatott Vitézy, aki mellé az utolsó napokban a Fidesz is odaállt, arról beszélt, hogy

kérvényezni fogják a választási eredmények újraszámlálását.

Mint mondta, több ezer bejelentést kaptak delegáltaktól, bizottsági tagoktól és választóktól arról, hogy miket tapasztaltak a választáson. Vitézy megerősítette korábbi kijelentését, miszerint az újraszámlálást elkerülhetetlen, „minden lehetséges jogi eszközt ki kell használni” annak elérésére – írta meg a Telex.

Amint arról a 168.hu is beszámolt korábban Merker Dávid, a Vitézy-stáb egyik vezetője a 24.hu-nak azt állította, voltak olyan szavazólapok, amelyeken Szentkirályi és Vitézy is be volt ikszelve, és egyes helyeken ezeket is érvénytelennek minősítették, amiben a Nemzeti Választási Iroda is hibás. Vitézy Dávid erre is kitért a szerdai sajtótájékoztatóján.

Vitézy Dávid el fogja fogadni, ha az újraszámlálás után Karácsony nyer

Vitézy arról is beszélt, hogy ha az újraszámlálás után akár csak egy szavazattal nyer Karácsony, akkor is el fogja fogadni, hogy ő lett Budapest főpolgármestere és

„mindenkivel vitába fogok szállni, aki ezt megkérdőjelezi. De nem tartunk itt. Ennek a választásnak nincs jelenleg jogerős végeredménye”

– mondta Vitézy, aki leszögezte, hogy a választás lebonyolításáért a főváros választási bizottsága volt a felelős.

Vitézy ezután adatokat mutatott be, amelyeken látszik, hogy 78 százalékkal több az érvénytelen szavazó, mint a fővárosi listán, a IV. és a VII. kerületben pedig kiemelkedően sokan szavaztak érvénytelenül.

Erre a két kerületre fókuszálva Vitézy óriási aránytalanságokról beszélt, illetve arról, hogy viszonylag kevés egyezés van a két kerület között. Vitézyék azt is vizsgálták, hogy van-e összefüggés a Tisza Párt támogatottsága és az érvénytelen szavazatok között. Arra jutottak, hogy nincsen: „nem az történt hogy Magyar Péter szimpatizánsa miatt lett sok érvénytelen. Ezt a statisztikai elemzéseink egyértelműen cáfolják.” – mondta Vitézy.

Arra jutottak, hogy a kerületek „radikálisan eltérő gyakorlatokat” alkalmaztak arra, hogy hogyan húzzák ki Szentkirályi Alexandra nevét a fideszes jelölt visszalépése után. Vitézy szerint erre nem volt egységes fővárosi eljárásrend, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki Szentkirályi nevét a szavazólapról: ilyen volt a Vitézy által emlegetett IV. és VII. kerület is.

Vitézyék szerint elég jelentős hatása volt a kihúzásoknak, ezt mutatja például, hogy a II. kerületben 2,3 százalék, a IV. kerületben 5 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya. Vitézy úgy fogalmazott: ha ugyanabban a fővárosban ugyanazt a választást tartják, amelyet ugyanaz a főváros is felügyel, „akkor az talán még sincs rendben hogy kerületről kerületre ilyen óriási eltérések legyenek abban, hogy a budapestiek hogyan szavazhatnak”.

(Kiemelt képünk: Vitézy Dávid sajtótájékoztatójának videófelvételének képernyőfotója)

Legnépszerűbb cikkeink