Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szeleket okoz a szombat

Létrehozva:

Felhős, de főként szeles időjárás lesz jellemző hazánkban.

Az időjárás hazánkban a következőképpen alakul: szombaton Nyugat felől mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, amely hajnalra elsősorban a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon csökkenhet. Szombaton napközben máshol is szakadozgat a felhőtakaró, és változóan, időszakosan erősen felhős idő várható, a délnyugati országrészben azonban kitart a kevésbé felhős, napos idő. Néhol gyenge eső, északkeleten esetleg vegyes csapadék előfordulhat. Szeles időnk lesz: az északnyugati szelet szombaton nagy területen kísérhetik erős lökések. Főként a hegyekben viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 8 és 13 fok között változik, de az északkeleti határszélen kissé hidegebb lehet.

Az időjárás sokszor okoz kellemetlenségeket

A viharossá fokozódó szélben érdemes odafigyelni a következőkre:

Áramszolgáltatás: ellenőrizze a szabadon lógó vezetékeket, mert a szeles időben előfordulhat, hogy kárt okoznak a környezetben.

Kültéri tárgyak rögzítése: amennyiben szelesre fordul az időjárások ne hagyjuk szabadon a kerti bútorokat, virágcserepeket vagy más mozgatható tárgyakat, melyeket a szél könnyen elvihet.

Védőruházat: a hirtelen kialakult szeles időben érdemes arcunkat valamilyen sállal eltakarni, vagy ha van nálunk szemüveg, azt feltenni, hogy amíg biztonságos helyre nem jutunk megelőzzük a szem irritációját, a különböző mikrosérülésekkel szemben.

A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat:

  • szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket,
  • súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit,
  • könnyű épületeket dönthet össze,
  • közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő,
  • fákat törhet ki –

olvasható a katasztrofavedelem.hu honlapján.

Amennyiben az időjárás előrejelzés széllökésekre figyelmeztet, érdemes arcbőrünket kicsit zsírosabb arckrémmel védeni, és természetesen ilyenkor se felejtsünk el napvédőt használni.

Időjárás Európában

Európa nagy részének időjárását a délnyugat felől benyúló anticiklon alakítja, amely alapvetően napos, csapadékmentes, helyenként párás, rétegfelhős időjárást eredményez. A magasnyomású légköri képződmény peremén frontok vonulnak.

A korábban Norvégia partjainál orkán erejű lökéseket okozó Ingunn viharciklon mostanra már átszelte Európát, az elgyengült frontrendszere a keleti országok fölött jár. Nyomában melegfront érkezik, amelynek hosszan elnyúló felhőzete és gyenge csapadékzónája Skandinávia partvidékét súrolja.

Az anticiklon peremén érkező melegfront a Kárpát-medencét is érinti. Enyhébb, nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk.

(Kiemelt képünk: Egy nő sétál el egy szélzsák mellett a kutyájával reggel a viharos szélben. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink