Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

Létrehozva:

A BETONE kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.

Az AI kísérletek között is teljesen újszerű és egyedi műsort készített a BETONE podcast médiacég. Az EMBERTELEN PODCAST-ban két mesterséges intelligencia ismerkedik, majd a további epizódokban nemcsak mély beszélgetéseket, de vitákat is lefolytatnak, méghozzá az eutanáziáról.

Az utóbbi években központi téma lett a mesterséges intelligencia. Egyeseket megrémíti, mekkora hatással lehet az életükre, mások viszont próbálnak az előnyeivel élni. A BETONE podcast médiacéget is foglalkoztatja, vajon a műsorkészítésben mit tudhat az AI?

Ez adta az alapötletet a legújabb fikciós, scripted storytelling típusú podcast műsorukhoz, az EMBERTELEN PODCAST-hez, ami műfaját tekintve sem jellemző a hazai podcast kínálatban. Az AI karakterek főszereplésével és AI hangokkal dolgozó hasonló műsor pedig információik szerint világszinten is ritkaság.

Arra gondoltunk, hogy létrehozunk két mesterséges intelligencia karaktert – Bettit és Pétert -, emberi szituációkba helyezzük őket, és megnézzük, hogyan viselkednek. A műsor első részében a főszereplők egy randiapp segítségével megismerkednek egymással, a második részben történetekkel próbálják egymást elkápráztatni, az utolsó részben pedig egy fontos és megosztó kérdésről, az eutanáziáról vitatkoznak.

A két főszereplő karakterét (fiziológiai, szociológiai, pszichológiai jellemzőit és rövid életrajzát) a BETONE kreatív csapata találta ki, majd a közel 20 oldalnyi leírás alapján, a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokkal foglalkozó cég, az Optimaze programozói létrehozták Bettit és Pétert.

Innentől mindent a mesterséges intelligencia talált ki. Ők írták a párbeszédeket, majd ők mondták fel a szövegeket, nem klónozott emberi hanggal, hanem az AI által generált hanggal, aminek ugyan még van kis angol akcentusa, de már egész jól beszél magyarul” – mondja Román Balázs, a műsor kreatív producere.

A BETONE úgy gondolja, hogy a tudás- és innovációalapú média jobb tartalmakat és hosszú távon fenntartható üzleti működést tesz lehetővé, ezért indulásuk óta kísérleteznek a műsorformátumokkal és a technológiai újdonságokkal is.

És hogy mi az EMBERTELEN PODCAST tanulsága? Mint kiderült, a technológia még messze van attól, hogy a műsorgyártás kreatív folyamataiban, vagy éppen mint szereplő helyettesíteni tudja az embert. Ez nagyon fontos most, hogy alkotó emberek ezrei rettegnek attól, hogy az AI elveszi majd a munkájukat. Hiányzik ugyanis az érzelmi azonosulás, a személyesség, és minden olyan emberi tulajdonság, ami életet ad a történeteknek, és ezáltal a műsoroknak.

A háromrészes minisorozat három hónap alatt készült el és április végétől elérhető az összes podcast lejátszóban.

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

(x)

Legnépszerűbb cikkeink