Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tölgyessy Péter szerint van esély a kormányváltásra

Létrehozva:

Tölgyessy Péter | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Tölgyessy szerint a belpolitikai állóháború frontjai megmozdultak.

„A szavazóközönség ellenzéki része már annyira dühösen utálja a Fideszt, hogy számára teljesen mindegy, hogy kire, de azt szeretné, hogy cseréljék le a kormánypártot” – mondta Tölgyessy Péter a 444 podcastjában.

A 83 perces műsorban Tölgyessy szerint az előválasztáson nem a pártok, hanem a szavazók teremtették meg az ellenzéki egységet. Az alkotmányjogász többek között azt is mondta, hogy az ellenzéki pártok ugyan gyengék, de az ellenzéki szavazók azt érzékeltették velük, hogyha nem fognak össze, és nem adnak reményt a változásra, akkor a „halál fiai”.  Tölgyessy szerint a választók nemes egyszerűséggel túl léptek a pártokon.  „A Fidesz már nincs középen, újra kétblokkrendszer van Magyarországon. Vannak, akik rajonganak Orbán Viktorért, és vannak, akik szenvedélyesen gyűlölik”

– mondta Tölgyessy, aki szerint ez a kialakult helyzet teszi lehetővé az Orbán-kormány leváltását 2022-ben.  A belpolitikai állóháború frontjai megmozdultak 2018 óta: létrejött az ellenzéki szavazó, és kikényszerítette az ellenzéki összefogást. Az ellenzéki pártok még mindig nagyon gyengék, de sok szavazónak tizenkét év után elege van Orbánból, így lehet esély a kormányváltásra. A miniszterelnök hisz a rendszerében, magabiztos és kreatív, sokkal dinamikusabb, mint ellenfelei. Az ellenzéket elbutítja az orbánozás. Márki-Zay Péter a világtrend magyarországi megjelenése: az elitellenes politikus. Az előválasztáson fölényesen győzte le a legerősebb ellenzéki pártot is. Az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt. A kormányváltás aligha oldaná meg az ország súlyos gondjait. Akár ronthat is a helyzeten. Az ország kettéosztottsága nem szűnne meg: két dühös blokk áll egymással szemben. A harminc éve tartó hideg polgárháború hatalmas károkat okoz, és nagyon sokba kerül az országnak. Egyelőre jelét sem látni annak, hogy ebből valahogy kikeveredjünk. Még a Nyugat legstabilabbnak hitt demokráciái is válságban vannak, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a válság a végéhez közeledne. Orbán addig kereste a konfliktust a Nyugattal, amíg elkezdtek visszalőni rá. Magyarország negyedszer megy szembe az angolszász demokráciákkal, és háromszor már nagyon ráfázott.

444 / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink