Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Koncz Zsuzsa: a cenzúrában van valami buta és teljesen kiszámíthatatlan

Létrehozva:

A népszerű énekes a Budapest Pride januárban indult podcastjának vendégeként beszélt többek között a cenzúráról, Nagy Feróról, a kétpártrendszer veszélyéről.

Nem nyomható el a kisebbség

A Budapest Pride 2023. januárban Vedd vissza a hangod! elnevezéssel kéthetente jelentkező közéleti és kulturális podcastot indított, melynek állandó szerkesztő-műsorvezetője a civil szervezet egyik sajtószóvivője, Majercsik Jojó filmesztéta, meghívott műsorvezetője Kanicsár Ádám András LMBTQ újságíró. A legfrissebb epizódban Koncz Zsuzsa énekesnővel beszélgettek aktuálpolitikai kérdések mentén a zenei pályafutásának és világlátásának tükrében.

Az énekesnő üzent az LMBTQ közösségnek, de minden kisebbségben lévő, elnyomott közösségnek is: „a demokrácia arról szól, hogy te elmondhatod a véleményedet akkor is, ha kisebbségben vagy és akkor is ha többségben vagy. És a többségnek a kisebbségre nem szabad igazán úgy nyomást gyakorolnia, hogy az fájjon”.

Cenzúra ma és régen

„Vigyázz, ha telefonálsz, vigyázz kedvesem, a telefon ismeri jól az életem”, Koncz Zsuzsa az 1972-es A telefon című dal szövegét idézte fel a Beton.Hofi Bagira című számát 2023. februárjában ért köztévés cenzúrázással kapcsolatban. A rendszerváltást megelőző és a jelenlegi politikai berendezkedésre jellemző elhallgattatás és cenzúra kapcsán úgy fogalmazott, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, ugyanis „a cenzúrában van valami buta és teljesen kiszámíthatatlan”.

Petőfi Zenei Tanács és lombkoronasétány

„Ez az egész legalább olyan mulatságos, mint a lombkoronasétány, ezek ilyen karikaturisztikus dolgok, amiken majd később, ha mindez elmúlik, nagyokat fogunk nevetni”

– fogalmazta meg tömören Koncz Zsuzsa, hogyan látja a 2023. március 21-én megalakult Petőfi Zenei Tanács zeneiparbeli helyzetét.

Hozzátette: mélyen elítélendő és erkölcstelen dolog, ha valaki lombkoronasétányt épít a nyugat-európai adózók pénzén, legyen akár magánszemély, akár polgármester. „Mint tudjuk, ma nem egy ilyen sétány sétál fa vagy lombkorona nélkül Magyarországon.”

Lélekmérgezés  

Az énekesnő azzal kapcsolatban sem rejtette véka alá a véleményét, amit Nagy Feró nem sokkal a Petőfi Zenei Tanács létrejötte után megfogalmazott, hogy az amerikai világrend ellen kell lázadni: „én nem gondolom azt, hogy bármikor is meg lehetett szabni ennél sokkal szigorúbb rendszerekben, meg lehetne szabni egy művésznek, hogy mi az, amit csináljon”.

Ezzel szemben azzal tud tiltakozni, hogy elmegy szavazni és arra voksol, akire jónak látja.

„Ez a lélekmérgezés mélyebbre hatol, mint ami egy ember élete vagy egy rendszer léte”

– jellemezte napjaink politikáját.

Az epizódban az énekesnő többek között arról is kifejtette az álláspontját, hogy szerinte miért terjedhet könnyebben hazánkban a fake news vagy hogy miként látja az acsarkodó kommentkultúrát.

Emellett elmondta véleményét a magyar demokráciáról és a társadalmi összefogásról, illetve annak hiányáról. Azt is elárulta, hogy manapság hasonló módon kacsint-e össze a közönségével a közéleti, politikai áthallású dalai éneklése közben, mint a rendszerváltást megelőzően. Végezetül megosztotta félelmeit arra vonatkozóan, hogy hazánk egyre inkább egy kétpártrendszer irányába tart.

(Kiemelt kép: Koncz Zsuzsa a Budapest Pride podcast-műsorának vendége. Fotó: budapestpride.hu)

Legnépszerűbb cikkeink