Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Budapest Pride strasbourgi bírósághoz fordul

Létrehozva:

A december 10-re tervezett autós-dudálós tüntetés miatt.

A Kúria elutasította a Budapest Pride és a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, amelyben a szervezetek egy autós demonstrációt tiltó rendőrségi határozat hatályon kívül helyezését kérték – írta közleményében a Budapest Pride.

A szervezet szerint a döntést a veszélyhelyzet miatt elrendelt teljes gyülekezési tilalommal indokolta a bíróság. “A Kúria nem kérte számon a döntés mérlegelését, és arra sem látott lehetőséget, hogy Alkotmánybírósághoz forduljon a gyülekezési jog gyakorlását tiltó jogszabály alaptörvény-ellenességének vizsgálata érdekében. Így most a civil jogvédők fordulnak Alkotmánybírósághoz az ítélettel szemben, egyúttal a strasbourgi bíróságnál is kezdeményezik a gyülekezési jog megsértésének megállapítását” – írták.

A Budapest Pride december 10-re, az emberi jogok világnapjára, autós-dudálós tüntetést jelentett be a rendőrségnél a Parlament előtti Antall József rakpartra. A szervezők a tüntetést lezárt területen, egymástól biztonságos távolságot tartva, zárt autókban ülve, maszkban szerették volna megtartani. “A bejelentett demonstrációt a rendőrség az egyeztetési eljárás teljes körű lefolytatását mellőzve, a bejelentett gyűlés tényleges kockázatainak mérlegelése nélkül, kizárólag a kormány által – rendeleti úton – kihirdetett teljes tilalomra hivatkozással tiltotta meg” – közölte a Budapest Pride.

A szervezet a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a Kúriához fordult a tiltó határozat és az elrendelt tilalom alaptörvény-ellenessége miatt. A civil jogvédők álláspontja, hogy a rendőrség olyan tüntetés megtartását tiltotta meg, amely a járványhelyzet szempontjából nem hordozott valódi kockázatot. 

“A Kúria eljáró tanácsa megvizsgálta a keresetet, de – ahogy az ítélet fogalmaz – „saját meggyőződése alapján” nem merült fel kétsége, hogy a gyülekezési jog totális tilalma az Alaptörvénybe ütközne, ezért nem látta szükségét, hogy az ügyben az Alkotmánybírósághoz forduljon. A Kúria szerint „a korlátozó intézkedések meghozatalát az állampolgárok életének és egészségének biztonsága indokolta”. A bíróság itt megfeledkezett arról, hogy a vitatott rendelet valójában nem korlátozta, hanem teljes egészében megfosztotta az állampolgárokat a gyülekezési joguktól, és azokat a demonstrációkat is tiltja, amelyek a járvány szempontjából nem hordoznak kockázatot” – írta a Budapest Pride. 

Legnépszerűbb cikkeink