Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szakértő: Továbbra is sérülnek az emberi jogok

Létrehozva:

Demeter Áron | Fotó: AFP / Isza Ferenc

A kormány által pedofilellenesnek nevezett, a médiában viszont homofóbként elhíresült törvényt sokan kritizálták többek között a konkrétumok hiánya miatt.

Szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kiadta az ajánlásokat.

Arról, hogy ez a gyakorlatban milyen változást hozhat, az Amnesty International Magyarország munkatársát, Demeter Áron emberi jogi szakértőt kérdeztük. Demeter szerint a részletes ajánlás ellenére a törvény továbbra is emberi jogokat sért, korlátozza a vélemény- és a sajtó szabadságát, és a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetéséhez vezet. Bár a hatóság megpróbálja leírni és részletezni, hogy mit jelent pontosan az, ha a „szexualitást öncélúan ábrázolják, a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatást propagálják”, nem teljesen világos így sem a helyzet – mondta a szakértő. 

Úgy folytatta: két szemszögből is meg kell vizsgálni, hogy mit jelent a propagálás ebben a kontextusban. Elsősorban valakinek a szexuális hovatartozása, identitása nem ideológiai kérdés. Másrészről a propaganda mint szó jogilag teljesen értelmezhetetlen. Ez a médiában kialakult fogalom. „A törvényben meghatározott homályos fogalmak öncenzúrához, konkrét jogalkalmazási problémákhoz vezetnek, és a műsorba kerülő anyagot az egypárti Médiatanács fogja elbírálni” – mondta lapunknak Demeter Áron, aki valamilyen szinten még becsüli is, hogy az NMHH megpróbálta a lehetetlent, de lényegében ettől még nem lett jobb semmi. A törvényt filozófiai vagy vallási szemszögből vizsgálni nagyon érdekes („és fontos is!”), azonban véleménye szerint itt a kormány politikai haszonszerzése áll szemben az egyenlő emberi jogok narratívájával. „Alapvetően az uniós irányelvekkel szembemenően, strasbourgi törvény határozatokat semmibevéve, jogsértő, hiszen ellentétes az emberi jogi előírásokkal” – tette hozzá.

Bár a magyar kormány az Alaptörvénnyel védekezik, a szakértő szerint az is több sebből vérzik. Az Alaptörvény mindamellett, hogy a családot a férfi-nő-gyerek(ek) kapcsolataként határozza meg, ugyanúgy megtalálható benne az is, hogy mindenkinek egyenlő emberi méltósága van, és a szexuális hovatartozáson és a nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés minden területen tilos. Demeter szerint nagy probléma, hogy amíg a heteroszexuális kapcsolatok ábrázolása teljesen rendben van, leszámítva minden öncélú szexuális, pornográf tartalmat, addig az azonos neműek vagy a transzneműek megjelenítése nem. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem összemosható semmilyen naturalista, erőszakos tartalommal. Végül a szakértő aggályait fejezte ki a fiatalokra nézve, hiszen ez a cenzúra nagyon káros lehet a későbbiekben, mivel ilyen információkat nem lehet csak úgy eltitkolni előlük, amire később akár erőszakosan is reagálhatnak.

Legnépszerűbb cikkeink