Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Libri legforgalmasabb boltjaiból teljesen eltűnhetnek az LMBTQ könyvek

Létrehozva:

A könyvpiaci szereplőket megoldhatatlan feladat elé állítja az úgynevezett „200 méteres szabály”.

Sokan azt hihették, az a legkeményebb dolog, amire magyarországi könyvesboltok a melegellenes törvény miatt kényszerülnek, hogy be kell fóliázniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket, vagy át kell rakniuk őket az ifjúsági részlegről máshová. Azonban egyre inkább látszik: bármennyire meredeken hangzik, a törvény előírásainak ezek még csak az enyhébb részei. Valódi esély van arra, hogy magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást – írja a Telex.

A Telex birtokába jutott ugyanis egy olyan lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

A legforgalmasabb helyeken lévő Libri-boltokból tűnhetnek el az ilyen könyvek. Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól van szó, olyanokról, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál vannak, tehát valószínűleg kiemelkedően nagy forgalmat bonyolítanak le, nagyon sok ember jár ezekbe könyvet vásárolni.

A jogszabály szerint: Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

A könyvpiaci szereplőket lényegében megoldhatatlan feladat elé állítja az, ha a „szexualitás öncélú ábrázolására” vonatkozó részt komolyan veszik. Ebben az esetben ugyanis a világirodalom óriási részét ki kellene szedniük a 200 méteres szabály által érintett boltjaik kínálatából.

A magyar könyvesboltok nagy részénél van 200 méteren belül templom vagy iskola.

  • Budapesten kilenc,
  • Győrben három
  • Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon és Nyíregyházán kettő,
  • Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden és Zalaegerszegen pedig egy

olyan boltja van a hálózatnak, ami túl közel van oktatási vagy vallási intézményhez.

(Kiemelt képünk: Meseország mindenkié c. mesekönyv, melyet Dúró Dóra ledarált 2020. szeptember 25-én. Fotó: Szakál Szebáld)

Legnépszerűbb cikkeink