Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A tollaik miatt hurcolták át egykor az Andokon az arapapagájokat

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Haláluk után gyakran mumifikálták az állatokat.

Az Andokon áthaladó lámakaravánokkal szállítottak egykor élő papagájokat az Atacama-sivatag oázisaiba, ahol nem csupán háziállatként tartották az egzotikus madarakat, hanem rendszeresen megkopasztották őket értékes tollaikért, haláluk után pedig gyakran mumifikálták őket.

A papagájok és arák nem őshonosak a Föld legszárazabb sivatagában, az észak-chilei Atacamában, ám az archeológusok e madaraktól származó tollakat találtak különböző temetkezési helyszíneken, valamint mumifikált példányokat a régészeti lelőhelyeken – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

„Elképesztő az a tény, hogy a madarak élve átvészelték a csaknem 7000 méter magas Andokon át vezető utat” – mondta José M. Capriles, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa. Hozzátette: „hatalmas füves pusztaságokon át, hideg időben és nehéz talajon kellett őket az Atacama-sivatagba szállítani, miközben gondoskodni kellett az életben maradásukról”.

A térségben talált papagájok és arák többségét, akár mumifikálták, akár nem, a helyi múzeumok őrzik. Capriles és kollégái csaknem három éven át tanulmányozták az észak-chilei múzeumi gyűjteményekben található példányokat.

A tanulmányozott maradványok többsége 1100 és 1450 közötti időből származik. Capriles szerint ez ugyan háborús időszak volt, de a kereskedelem virágzott, rendszeresen közlekedtek lámakaravánok a térségben.

A kutatók az Atacama-sivatag öt oázishelyszínéről származó 27 teljes vagy töredékes ara és amazonpapagáj-maradványt elemeztek. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában publikálták.

A szakemberek szerint az élő madarakat néha több mint 500 kilométerrel arrébb fekvő területekről szállították lámakaravánokkal a sivatagi oázisokba. A kutatók azt is megállapították, hogy a madarak ugyanazt ették, mint újdonsült gazdáik, ugyanakkor egy részüknek nehéz sors jutott. „A tollaik miatt kellettek, és amint felnőttek, megkopasztották őket” – mondta Capriles.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink