Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Örömtáncoló ürge, meggyötört majomherék

Létrehozva:

Kránitz Roland fotója a játszadozó ürgékről

Hetedszerre díjazták a világ legviccesebb állatfotóit a nemzetközi Comedy Wildlife fotópályázaton, amin a magyar természetfotós, Kránitz Roland játszadozó ürgékről készített képe is nyert.

A lenyűgöző állatfotóknál csak az lehet jobb, ha a képek még rendkívül viccesek is. Az idén egy kínai arany selyemmajom képe, a turistaként Jünnan tartományban járt norvég Ken Jensen fotója lett az abszolút győztes, amit inkább nem mutatnánk meg: az óvatlanul ugrándozó hím egyed véletlenül a két lába közé kapta (a legvédtelenebb testrészénél) a Gyöngy-folyó deltájánál álló híd egyik acélsodronyát. Mókásan groteszk képet vág, de sokan át tudják érezni, hogy neki ez mennyire kellemetlen élmény lehetett. A több mint hétezer pályamű közül kiválasztott győztes jutalma egy kenyai szafari és egy kézzel készített trófea volt, Tanzániából. 

Az idén videókat is díjaztak, a legjobbnak a két jégmadár ölelését bemutató kis alkotást találták, aminek az indiai Rahul Lakhmani a „Legjobb barátok találkozása a karantén után” címet adta. A szárazföldi állatok kategóriájában egy fehérfejű rétisasra, a büszke amerikai címerállatra ráijesztő, két lábra álló prérikutya fotója nyert. Arthur Trevino fotós egy igazi Dávid és Góliát pillanatot kapott el, a bátor kis nindzsa így megúszta, hogy a ragadozó madár zsákmányává váljon. A közönségdíjat a skót John Spiers kapta, „Asszem, itt az ősz” című fotóján egy galamb fejét találja épp telibe egy szélben sodródó falevél. A legviccesebbnek választott fotósorozaton egy sárban dagonyázó, felhőtlenül boldog kiselefántot láthatunk, a zimbabwei Kariba-tó partján. Aki szereti az elefántokat, még több zseniális képet láthat Vicki Jauron amerikai természetfotós babylonandbeyond.com oldalán. Cukiságban is erős volt az idei verseny, a legjobb felvételeken láthatunk pancsoló kamcsatkai medvebocsokat, hóban bandázó kínai pandákat, szúnyoghálón csimpaszkodó mosómedvét.
A tavaly közönségdíjjal jutalmazott ágfalvi fotós, Kránitz Roland két mókás ürgeképe is a döntőbe került, végül az „I got you” (Elkaplak) lett díjazott.
A 2015-ben, két neves profi természetfotós által alapított verseny célja nem csak a szórakoztatásunk és az állatok derűsebb bemutatása, a bevételeik egytizedét a Vad Orángutánok állatmentő programnak adományozzák.

Legnépszerűbb cikkeink