Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Akár húsz fok is lehet vasárnap

Létrehozva:

Párás, ködös reggel után vasárnap napközben közepesen vagy gyengén felhős idő várható napsütéssel, akár húsz fok is lehet.

A Kelet-európai-síkság fölött magasnyomású légköri képződmény terül el, amely a térségben biztosítja a csendes, nyugodt időt – bár a napsütés mellett előfordulnak tartósan borult, ködös területek is. Kontinensünk többi részén ciklonok és frontjaik teszik változékonnyá az időjárást. Csapadék elsősorban a Lengyelországtól a Kárpát-medencén át a Fekete tengerig húzódó elhalóban lévő frontzónából, valamint a nyugat-európai ciklon frontfelhőzetéből hullik többfelé jobbára eső formájában – havazás inkább csak a magasabban fekvő tájakon fordul elő, illetve a Balkán-félszigeten az erőteljes gomolyfelhő-képződésből záporok, zivatarok alakulnak ki. A szárazföld legnagyobb részén az ilyenkor szokásoshoz képest jóval enyhébb, melegebb az idő – így a Kárpát-medencében is, és ez vasárnap sem lesz másként, ráadásul ekkor már nagyobb területen válhat jellemzővé a napsütés – közölte a Hungaromet.

Hazánkban délnyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, de elszórtan még mindig előfordulhat kisebb eső, zápor, az esti, késő esti órákban délnyugaton akár zivatar is. Hajnalra többfelé párássá, ködössé válhat a levegő, majd vasárnap napközben a látási viszonyok fokozatos javulását követően jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, ködös tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat, másutt csapadék már nem valószínű. Éjjel jobbára mérsékelt lesz a légmozgás, vasárnap azonban a Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések a déli, délkeleti szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hűvösebb, hidegebb is lehet.

(Kiemelt képünk forrása: pestihirlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink