Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Várat magára az igazi nyár

Létrehozva:

Nem lesz egyhangú az időjárás hazánkban a következő napokban. Zivatarra, felhőszakadásra, jégesőre, szélre és napsütésre egyaránt számítanunk kell, de fázni biztosan nem fogunk.

Nem lesz eseménytelen az időjárás Magyarországon pénteken, majd az azt követő napokban: zivatarra, felhőszakadásra, jégesőre, szélre, napsütésre egyaránt számítanunk kell. Viszonylag megnyugtató, hogy fázni azt nem fogunk, a hőmérséklet ugyanis az ilyenkor elvárható értéken alakul majd. Ám lássuk, mit ígér számunkra a HungaroMet előrejelzése.

Összességében már a péntekre virradó éjszaka sem lesz az időjárás szempontjából eseménytelen, délnyugat felől ugyanis beborul az ég, és esőt, záport, zivatart okozó kiterjedt csapadékrendszer vonul északkelet felé, amely mögött délnyugaton hajnalban elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Az északkeleti megyékben reggelig még csapadék nem várható. A délkeleti, keleti szél többfelé lesz élénk, néhol erős, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul.

A vastag, összefüggő felhőzet aztán délelőtt útnak indul északkelet felé, és este már csak az északkeleti vidékeken okoz borult időt. Mögötte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, majd estére a Dunántúl nagy részén kiderül az ég. A frontális csapadékzóna – esővel, záporral, zivatarral – estig északkelet felé elhagyja az országot, mögötte átmeneti szünetet követően egyre többfelé pattannak ki záporok, akár hevesebb zivatarok, de a Délnyugat-Dunántúlon már csak kis eséllyel lehet csapadék. Az intenzív zivatarokat jégeső (ált. 1-3 cm, néhol >3 cm), viharos kifutószél (ált. 60-70 km/h, hevesebb zivatarok környezetében 80-90 km/h), felhőszakadás (ált. 20-30 mm, ismétlődő csapadékgócok által akár 40-50 mm) kísérheti. Területi átlagban jelentős, lokálisan akár több 10 mm csapadék is eshet.

A zivatartevékenység kiemelten az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban folytatódhat. A helyenként erős délkeleti, déli, majd délnyugati szél zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos időjárású északkeleti tájakon 15, 20, másutt 21, 27 fok között várható.

Jó hír, hogy szombaton kissé megnyugszik az időjárás, így már csak gomolyfelhők fogják tarkítani hazánk egét, azaz alapvetően napos idő várható. Főleg az ország északkeleti, keleti felén elszórtan fordulhatnak majd elő záporok, zivatarok. A délnyugati szél sokfelé megélénkül. Hajnalban 7, 14, a délutáni órákban 23, 27 fok várható.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pexels / Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink