Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

4 százalékkal drágább itthon a benzin, mint a régióban

Létrehozva:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken fél 9-kor nyilvánosságra hozta a kísérleti üzemanyagár-statisztikáját – írja a 24.hu. A friss adatok szerint

Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 648, míg a régiós országokban 623 forint volt.

A magyarországi átlagár 4 százalékkal, azaz 25 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél.

A dízelüzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 649 forint volt, ami 27 forinttal, 4,3 százalékkal haladta meg a régiós 622 forintos átlagárat.

Ha kifejezetten a szomszédos országokat nézzük, akkor sem sokkal rózsásabb a helyzet. A szomszédos országokban ugyanis a benzin átlagára 638 forint volt, a magyar ár ezt 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal haladta meg – írja a Világgazdaság. A dízelnél ugyancsak 638 forint az átlagár a környékünkön, amit a magyar adat 1,7 százalékkal, azaz 11 forinttal múlt felül.

A KSH április 19-én közölte első kísérleti statisztikáját. A 95-ös benzin magyarországi átlagára 8 forinttal nőtt az előző heti adathoz képest, igaz, ezzel párhuzamosan a régiós átlag is emelkedett 3 forinttal. A dízelnél Magyarországon az átlagár 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, csak 1 forinttal esett.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon igazítsák az áraikat a régiós átlaghoz.

A 24.hu által megkérdezett szakemberek szerint a kormánynak nem az üzemanyag-kereskedőkre kellene áttolnia a magas üzemanyagárak problémájának megoldását, hiszen az ár mintegy fele adó.

 (Fotó: Benzinkút az Golgota téren, Józsefvárosban, 2022. január 19-én. Fotó: Karancsi Rudolf)

Legnépszerűbb cikkeink