Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az árstop marad, a jövedéki adó csökken

Létrehozva:

Fotó: Karancsi Rudolf

A kormány csökkenti a benzin jövedéki adóját, és korlátozza az üzemanyag-turizmust – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön késő este tartott rendkívüli Kormányinfón, amin részt vett Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója is.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány három döntést hozott a benzinárstop fenntartására, az erről szóló rendelet csütörtökön este tíz órakor életbe lépett.

A rendelet szerint a 7,5 tonna feletti gépjárműveket, kamionokat és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautókat csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol a gázolajat piaci alapon értékesítik.

A személygépkocsik és a 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is 480 forintos literenkénti áron juthatnak üzemanyaghoz, hasonlóan a mezőgazdasági erőgépekhez, függetlenül attól, hány tonnát nyomnak.

Az átállás miatt a következő órákban és az éjszaka a nagynyomású kútoszlopoknál lehetnek fennakadások, a kormány a négynapos ünnep teljes időszakára, péntek este tíz órától kedd este 10-ig kamionstopot rendel el.

A kormány az üzemanyag-forgalmazók javaslatára 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját is, valamint utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt minden esetben indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyag-ellátás leállásáról, és azok ellen is, akik nem üzemanyag-szállításra alkalmas tárolóba töltenek benzint vagy gázolajat, veszélyeztetve saját maguk és mások testi épségét.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a visszaélésszerű használatot kell megszüntetni, mert részben az ársapka, részben a „visszaélésszerű” fogyasztók, részben a korábbi nagykereskedelmi vevőknek a benzinkutakra átállása miatt drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma. Hernádi szerint egy átlagos napon ötmillió liter üzemanyagot értékesítenek a kutakon, az elmúlt napon viszont ez a mennyiség csaknem elérte a 15 millió litert, vagyis háromszorosára nőtt.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a százhalombattai finomító teljes kapacitással üzemel, és a MOL elegendő üzemanyag-készlettel rendelkezik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink