Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kivéreztetik Mariupolt az oroszok

Létrehozva:

Mariupol romjai között tolja kerékpárját egy férfi 2022. március 10-én. | Fotó: MTI/AP / Jevhen Maloletka

A városban lassan egy hete nincs víz, áram, fűtés, az élelmiszer és a gyógyszer fogytán, a lakosok egymást támadják az élelemért. Közben az oroszok folyamatosan bombáznak-ágyúznak.

Mariupol az orosz hadsereg által 10 napja ostromolt-bombázott, stratégiai helyen fekvő 400 ezres település. „Sokan már a gyermekeiket se tudják etetni” – közölte Szasa Volkov, a Nemzetközi Vöröskereszt helyi vezetője, aki szerint a boltokat és a gyógyszertárakat már napokkal ezelőtt kifosztották, és a hideg miatt egyre több a beteg. Óvóhelyüket a kisgyerekeknek és anyjuknak tartják fenn, a felnőtt férfiakat és a 12 évesnél idősebb gyerekeket csak a felszínen tudják elhelyezni. „Még van pár napi élelmünk. Mi is kezdünk lebetegedni a nedvesség és a hideg miatt. Próbáltunk valamilyen higiéniai standardokat fenntartani, de ez nem mindig lehetséges” – mondta el a segélyszervezet munkatársa.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint csütörtökön egyetlen egy civil sem tudta elhagyni az ostromlott Mariupolt, mert az orosz erők nem tartották be az ideiglenes tűzszünetet és a segélyszállítmányok városba juttatását is megakadályozták. Tűz alatt tartották a menekülő útvonalakat, aláaknázták azokat, nem engedték be a lakosság elszállítására érkezett buszokat, valamint a távozni próbáló személyautókra is lőttek.

A mariupoli önkormányzat legalább 1200 civil áldozatról tud biztosan, de ennél jóval többen heverhetnek holtan a romok alatt – állította Szergej Orlov alpolgármester. Hozzátette: hétfőn kellett először tömegsírt ásniuk, 33 embert temettek el egyszerre. A brit Channel 4 riportere több száz temetetlen holttestről számolt be, amit még senki sem tudott összegyűjteni.  

Az oroszok szerdán egy gyermekkorház-szülészotthonra mértek csapást, szemtanúk szerint vajúdó nők és gyerekek is a romok alá szorultak. Pavlo Kirilenko, a mariupoli terület kormányzója azt mondta, legalább 17-en megsérültek.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy nyilatkozott a szülészetről, hogy ott már régóta nem voltak egészségügyi dolgozók, sem szülőanyák és gyerekek, mert ukrán ultranacionalisták táborozták be magukat, őket támadták. Később ugyanaznap Igor Konasenkov orosz vezérőrnagy már a bombázás tényét is tagadta, ami szerinte egyébként legitim célpont volt.

Guardian / 444 / PH

Legnépszerűbb cikkeink