Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Béremelést kapnak a katonák

Létrehozva:

Januárig visszamenőleges, átlagosan 11 százalékos béremelést kapnak a katonák.

Márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket a katonák, a béremelés januárig visszamenőleges – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tárca péntek délután kiadott közleménye szerint – számol be róla a 24.hu.

A miniszter ezt azzal indokolta, hogy az orosz-ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és az „Európát sújtó migrációs hullám” nyomán a magyar katonákra továbbra is fokozott mértékben hárulnak Magyarország és a magyar emberek megvédésének feladatai.

„2024-ben a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásai is szükségessé teszik, hogy tovább növeljék a katonák megbecsülését”

– tette hozzá anélkül, hogy e nemzetközi szerepvállalások helyszíneit és jellegüket részletezte volt.

A honvédek a közlemény szerint 2024-ben átlagosan 11 százalékos emelésre számíthatnak. Szalay-Bobrovniczky emlékeztetett: a kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg.

Az erről szóló rendelet, 2024. január 1-jére visszamenőleg garantálja az emelt összegű illetménykülönbözetek kifizetését, ami azt jelenti, hogy az illetményemelés januárra eső összegét visszamenőleg, a februári illetményükkel egyidejűleg, március első napjaiban kapják meg az állomány tagjai.

A rendvédelmi szervek dolgozónak bére is emelkedett

A Belügyminisztérium parlamenti titkára, Rétvári Bence jelentette be, hogy a rendőröknek is megérkezett a béremelés.

Rétvári közleményében azt írta, január elsejével 56 ezer hivatásos állományú rendvédelmi dolgozó illetménye emelkedett bruttó 79 500 forinttal. A megemelt fizetést első alkalommal február első napjaiban utalták át a rendvédelmi dolgozóknak. Hozzátette, a hivatásos állomány másfél évvel korábban már részesült bruttó 116 ezer forint illetményemelésben, ezt követte a mostani.

Hány munkavállalót érint a béremelés?

A parlamenti államtitkár kiemelte, hogy a fizetésemelés hogy az illetményemelés a hivatásos rendvédelmi állomány több mint 56 ezer tagját érinti: rendőröket, terrorelhárítókat, tűzoltókat, börtönőröket, idegenrendészeti dolgozókat. Az emelést követően egy pályakezdő tiszthelyettes, aki 2022-ben 267 ezer forintot keresett, most 463 ezer forintot kap, egy pályakezdő tiszt, aki korábban 393 ezer forintot vitt haza, most már 589 ezer forintot keres – ismertette az államtitkár. Rétvári emlékeztetett: a tiszthelyettesi átlagilletmény 582 086 forintra, a tiszti átlagkereset 710 455 forintra emelkedett – olvasható a Pénzcentrum honlapján.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a rendvédelmi dolgozók anyagi és erkölcsi elismerése is kiemelten fontos. „Köszönet és megbecsülés illeti a rendvédelmi szervek dolgozóit, akik nap, mint nap a magyar emberek védelme és biztonsága érdekében veszik fel a szolgálatot”

Korábban az államtitkár így nyilatkozott: Magyarország „a béke és biztonság szigete”, ehhez a biztonsághoz, ehhez a rendhez viszont a rendvédelmi dolgozók munkája is szükség volt. „Így értük el, hogy ma már Magyarország a világ húsz legbiztonságosabb országa közé tartozik”. Kiemelte: a bajban mindig számíthattunk a rendvédelmi dolgozókra, ezért a rendvédelmi dolgozók is számíthatnak a kormányra.

(Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink