Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Béremelés jöhet az egészségügyben – jövőre

Létrehozva:

Egy húszéves munkaviszonnyal rendelkező ápoló bruttó bére a mostani 390 ezerről akár 650 ezer forintra is nőhet jövőre – ígérte Takács Péter egészségügyi államtitkár egy napfényes csütörtöki fórumon a szakdolgozói kamara elnöke szerint.

Az Index azt írja, hogy az államtitkár ígérete úgy szól: 2024 márciusától a 19-21 éve dolgozó ápolók 60 százalékkal kaphatnak többet jelenlegi bruttó bérüknél. Balogh Zoltán az RTL Híradónak azt nyilatkozta: amennyiben ez megvalósul, ez egy történelmi léptékű emelés lehet – ugyanis az egészségügyi szakdolgozók nagy része ebbe a kategóriába esik.

A tervek szerint 2024-től átlagosan 50 százalékos béremelésre számíthatnak az egészségügyi dolgozók, míg idén júliustól 18 százalékos béremelés lesz. A szakdolgozói kamara szerint azonban legalább 29 százalékos emelésre lenne szükség, hogy a 18 százalékos emelést januárig visszamenőleg is kifizessék nekik.

Az RTL megkeresésére a Belügyminisztérium azt mondta, a szakdolgozók bérfejlesztésének kidolgozása még folyamatban van – ugyanakkor azt nem közölték, hogy az idei vagy a jövő évi béremelésen dolgoznak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Budapest, 2020. december 12. Védőfelszerelést viselő ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink