Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magyar fejlesztésű PCR-teszt hozhat áttörést

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Dimény András

Olyan egyedi PCR-tesztet fejlesztett ki a magyar Femtonics Kft, ami a mostani több mint 1,2 millió koronavírus mutáns 99 százalékát tudja kimutatni.

A Femtonics Kft. olyan egyedi PCR-tesztet fejlesztett ki, amely a jelenleg több mint 1,2 millió koronavírus-mutáns 99 százalékát lefedi, így képes kimutatni a mostanában aggodalomra okot adó, omikronnak nevezett variánst is – írja a Portfolió

A mintavétel menete hasonló a normál PCR-tesztekéhez, viszont már 6–10 perc alatt eredmény érhető el a jelenleg összesen több mint 1,2 millió koronavírus-mutáns 99 százaléka esetében. Ezek között van a szupervariánsnak is nevezett omikron változat, amely jelenleg a legnagyobb riadalmat okozza a világban.

A Femtonicsn úgy gondolja, hogy ez az új tesztelési módszer segítheti a vállalatok és közösségek normál működését, több száz vagy több ezer ember együttélését és együttdolgozását. Rózsa Balázs, a cég alapító-tulajdonosa a Portfoliónak elmondta: a FEMTO-ID LAMP névre keresztelt szett igazi előnye, hogy minden új, a jövőben megjelenő vírustörzsre is kiterjeszthető, és gyorsan adaptálható bármely más bakteriális vagy virális fertőzés esetén. Rózsa egyenesen úgy fogalmazott, hogy fejlesztésük „forradalmasíthatja a labordiagnosztikát a jövőben”.

Legnépszerűbb cikkeink