Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hatszázezer tesztet kaptak az orvosok

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Újabb 576 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. 

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalokon keresztül kapják meg a háziorvosok, a kiszállítás csütörtökön kezdődik és november végéig a tesztek megérkeznek a praxisokba. A háziorvosok és házi gyermekorvosok októberben is 800 ezer gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. A koronavírus-gyanúról továbbra is a háziorvos dönt – jelentette a koronavirus.gov.hu.

Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet: a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet.

Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó, vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, vagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy statikus PCR mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételezésre.

A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók. 

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

Amennyiben a tünetek súlyosabbak a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását.

A Jelen írta meg, hogy 5 milliárd forint értékű lejárt PCR-tesztet kellett nemrég megsemmisíteni. A lap akkor arról írt, hogy a selejtezést az Országos Kórházi Főigazgatóság utasítására a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi el több mint 200 millió forintért. Szerda késő délután a  Főigazgatóság merész közleményben tudatta: nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért semmisítették meg a lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-teszteket, a szakmai előírásoknak megfelelően.

Legnépszerűbb cikkeink