Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Életmentő antitestek az anyatejben

Létrehozva:

Tíz hónapig is kimutathatók a koronavírusból felépült anyák tejében az antitestek, amelyek a vírus okozta súlyosabb esetek rosszabbodását megakadályozhatnák. A Pfizert és Modernát kapott anyák 87 százalékánál volt kimutatható IgG-antitest. 

Egy új kutatás adatai azt mutatják, hogy a koronavírussal fertőzött, szoptató nők anyatejében 10 hónapig továbbra is kimutathatók a szervezet által a vírus ellen termelt antitestek, írja a Guardian nyomán a Telex.

A kutatók szerint ez pozitívum, hiszen egyrészről fontos szerepet játszhat a csecsemők koronavírus elleni védelmében: másrészről pedig az ilyen antitestek arra is felhasználhatók lehetnének, hogy a vírus okozta súlyosabb esetek rosszabbodását megakadályozzák.

Mivel a szoptatás az emberi fejlődésben fontos szerepet játszik, ezért Dr. Rebecca Powell, a kutatás vezetője szerint „nagyon fontos számunkra annak ismerete, hogy vannak-e antitestek az anyatejben, hogy meddig tudnak védekezni a fertőzés után, vagy hogy melyik vakcina biztosítja a baba számára a legnagyobb védelmet”.

A vizsgálathoz 75 anyától vettek anyatejmintát, olyanoktól, akik korábban elkapták a vírust: 88 százalékuknál az anyatej tartalmazott immunglobulin A nevű antitestet. Az anyatejben lévő antitestek (immunglobulin A) részben különböznek attól az antitesttől (immunglobulin G), amelyet az oltás vált ki. Előbbi a csecsemők légző- és bélrendszerének nyálkahártyájához tapad, megakadályozva a vírusok és baktériumok bejutását. A kutatás azt is kimutatta, hogy az anyatejben a fertőzés után még 10 hónapig megtalálhatók az antitestek.

Powell szerint az anyatejből kivont immunglobulin A (igA) segíthet a járvány alatt a súlyos eseteknél is, mivel az antitest a légutak nyálkahártyáján is megtapad. A kutató szerint így elég hatásos lehet, ha a beteg még az intenzívre kerülés előtt kap igA-kezelést.

A kutatók a különböző vakcinák után is vizsgálták az anyákat és anyatejüket 50 nő esetében: a Modernát és Pfizert kapó nők esetében 87 százalékuknál volt kimutatható igG-antitest, míg Modernánál 71 százalékuknál,  Pfizernél 51 százalékuknál mutattak ki igA-antitestet az anyatejben. Ezek a számok a Johnson&Johnson-vakcináknál jóval kisebbek voltak, 38 százalékuklnál találtak igG-antitestet, az anyatejek 23 százalékábban volt igA-antitest. A csapat most az AstraZenecát vizsgálja

ph

(Kiemelt kép: Liya Pitalev Sputnik via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink