Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

L. Simon László szerint csak az írók elenyésző kisebbsége háborog a Libri felvásárlása miatt

Létrehozva:

A fideszes kultúrpolitikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról is beszélt, nem tudja elképzelni, hogy az MCC és Orbán Balázs döntené el ezentúl, milyen műveket forgalmaz az általuk megvásárolt Libri.

Azok, akik a leghangosabban kongatják a vészharangot a Libri felvásárlása miatt, egyébként is csak nagyon kis szeletét teszik ki a könyvpiacnak – mondta el L. Simon László fideszes kultúrpolitikus, a Nemzeti Múzeum főigazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden este. Szerinte nagyon más világ az, amelyik felháborodott azon, hogy az Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója által irányított Matthias Corvinus Collegium a Libri könyterjesztő vállalat többségi tulajdonosa lett. Ezek az írók nem a legnépszerűbb könyvek szerzői szerinte, ahogyan ő sem.

„Mondjuk ki nyíltan: nem az én könyvem, nem Krusovszky Dénes könyve, nem Peer Krisztián könyve, és nem azoknak a szépirodalmi szerzőknek a könyvei határozzák meg a könyvpiacot.” – magyarázta L. Simon a műsorban. Hangsúlyozta, szerinte a Libri felvásárlása csupán üzleti szempontok alapján történt.

L. Simon úgy véli, egyik felháborodó szerző sem tudna a piacról megélni, így munkájuk mindenképpen állami, kultúrpolitikai támogatásra szorul: „azok a szerzők, amelyek most nagyon aggódnak, valójában állami támogatás nélkül még ebben a piacorientált csoportban sem tudják megjelentetni a könyveiket.”

A teljes interjút itt lehet visszanézni.

(Kiemelt kép: 2017.02.14. L. Simon László, Fidesz országgyűlési képviselő, író. Fotó: Bazánth Ivola)

Legnépszerűbb cikkeink