Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Autómentes marad a Lánchíd

Létrehozva:

Karácsony Gergely főpolgármester kihirdette a „Budapesti lakógyűlés” eredményeit. A szavazásra jogosultak 9 százaléka, vagyis összesen 136 435 fő élt a válaszadási lehetőséggel.

A főpolgármester szerint ez eredményes, nem volt még olyan online részvételi fórum Magyarországon, amellyel ennyi embert értek el. Karácsony Gergely szerint így az eredmények kötelezik a döntéshozókat – számolt be a kedd délelőtti nyilatkozatról a hvg.hu.

A kérdőív visszaküldői közül 79 százalék gondolta azt, hogy maradjon a Lánchídon a jelenlegi forgalmi rend, miszerint csak a közösségi közlekedés járművei, taxik, motorosok, biciklisek és gyalogosok kelhetnek át a hídon. (Bár utóbbiak csak a felújítás befejezése után tudják majd használni.)

A résztvevők 89 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Budapest inkább ne fizesse be a kormánynak a megemelt szolidaritási adót, minthogy a közszolgáltatások minősége romoljon.

A Lánchídra a kormány által ígért, de egyelőre át nem utalt hatmilliárd forintról is volt kérdés: adja oda a pénzt a kormány, vagy vonja vissza a kormány a határozatát és ne adjon pénzt. A résztvevők egyértelmű többsége – 93 százalék – szerint a kormánynak ki kellene fizetnie azt a hatmilliárdot, amit korábban megígért a híd felújítására.

Emiatt a Főváros fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, mert költségvetésükben szerepel a fent említett összeg – mondta Karácsony.

Elmondta továbbá, hogy utasítani fogja a BKK-t, folytassák a hídhoz kapcsolódó közterületek – a Clark Ádám és a Széchenyi tér – zöldítését, ugyanis a budapestiek ezt szeretnék.

(Kiemelt kép: Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink