Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kiegészítették követeléseiket a pedagógus-szakszervezetek

Létrehozva:

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőivel legutóbb februárban tárgyalt a minisztérium a sztrájkkövetelésekről.

Több hónap kihagyás után, az érdekvédelmi szervezetek kezdeményezésére hétfő délutánra hívta össze a Belügyminisztérium a pedagógusok sztrájkbizottságának ülését – értesült a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselőivel legutóbb februárban tárgyalt a minisztérium a sztrájkkövetelésekről.

A március 16-17-ei sztrájkot követően a sztrájkbizottság ülései azért maradtak abba, mert a szaktárca közzétette a pedagógusok új jogállásáról szóló státusztörvény tervezetét, amelyről szakmai egyeztetések indultak több oktatásban érintett szervezet bevonásával.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a lapnak elárulta, hogy öveteléseiket újabb pontokkal egészítették ki. Az egyik, hogy a kormány vonja vissza az iskolai sztrájkot korlátozó rendelkezéseket, a másik, hogy a státusztörvény tervezetét is vonják vissza, amelyről pénteken tartott általános vitanapot a parlament, és várhatóan július első felében szavazhatnak róla.

Négy fideszes képviselő olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek péntek este, amellyel heti 24 órában rögzítenék a főállású tanárok neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét a mostani 22-26 órás felosztás helyett, amely azt jelenti, hogy egyeseknek kevesebb, másoknak több tanórát kell megtartaniuk egy héten, ugyanazért a pénzért.

Bár a szakszervezetek követelései között régóta szerepel a munkaterhek csökkentése, de nem úgy, ahogy az a javaslatban szerepel. Azt szeretnék, ha a tanítással lekötött munkaidő heti 22 óra lenne, a túlmunkát – így az elrendelt többletórákat is – pedig minden esetben fizessék ki.

(Kiemelt képünk: Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja beszédet mond a pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen tartott tüntetésen a Belügyminisztérium Széchenyi téri épülete előtt 2023. április 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

Legnépszerűbb cikkeink