Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rendkívüli parlamenti ülésen döntenek a státusztörvényről

Létrehozva:

Rendkívüli parlamenti ülést hív össze a kormány július első hetére, a pedagógusok státusztörvénye is napirenden lesz.

A parlament internetes oldalán kedden reggel közzétett, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett levélből kiderül, hogy a nyári rendkívüli ülésen tíz törvényjavaslatot tárgyal a kormány. Ezeket még a nyári szünet előtt meg is szavazzák.

A sietős törvényalkotást Semjén azzal indokolja, hogy a szavazások őszi ülésszakra történő halasztása „fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve a döntések végrehajtásának előkészítésének kitolódása számos problémát okozhat a jogalkalmazásban”.

A tervezett törvényjavaslatok között van a 2024-es költségvetés, az új beruházási törvény, valamint a pedagógusok sokat vitatott státusztörvénye is. A Telex ez utóbbival kapcsolatban emlékeztet, hogy a státusztörvényt június 16-án rendkívüli ülésen, 18 órán keresztül tárgyalta az Országgyűlés.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Ebben szó van a bérrendezésről és a teljesítményértékelés bevezetéséről, de a legfontosabb változás, hogy megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány „köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt” akar bevezetni – emlékeztet a Telex.

A tervezet ellen folyamatosan tiltakoztak mind a pedagógusok, mind a diákok Budapesten és országszerte egyaránt.

(Kiemelt kép: illusztráció. Nyíregyháza, 2017. október 5.Legényné Balogh Ágota tanítónõ, történelemtanár órát tart másodikos osztályában, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában 2017. október 5-én, a pedagógusok világnapján. MTI Fotó: Balázs Attila)

Legnépszerűbb cikkeink