Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely: Budapest nem lehet kínai méreglerakat

Létrehozva:

„Nem kell Budapestnek az, hogy a kínai méreglerakatok helyszíne legyen” – hangoztatta a főpolgármester kedden rendkívüli online sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely közölte: kedd reggel sajtóhírekből arról értesültek, hogy „a magyar kormány és kínai partnereik az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyi anyagok legfontosabb bázisát Budapestre szeretnék telepíteni”. Innen kívánják ellátni nemcsak a Magyarországot, hanem egész Európát „áthálózó” kínai akkumulátorgyárakat „olyan veszélyes anyagokkal, amelyek egy katasztrófahelyzet esetén nagyon súlyos kockázatot jelenthetnek a helyben lakók számára” – fűzte hozzá. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „ez teljes mértékben ellentétes azokkal a tervekkel, amelyeket mi szeretnénk Budapesten megvalósítani, és (…) amit a budapesti polgárok és a soroksáriak szeretnének”.

A Miniszterelnöki Kabinet irodából kiszivárogtatott dokumentumok szerint Kína vasúton fogja szállítani Magyarországra az Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. A tervezett budapesti vegyianyag-elosztó vasúti vágányai pár tíz méterre futnak Soroksár kertvárosának lakóépületeitől. Karácsony Gergely azt írja közösségi oldalán, hogy „Budapest nem lehet kínai méreglerakat”.

A budapesti Főpolgármesteri Hivatal azt közölte a Direkt36 kérédésére, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak a tervezett projektről. „A főpolgármester azonnali hatállyal hivatalos tájékoztatást és az ügyben eddig keletkezett dokumentumok bemutatását kéri a kormánytól” – írta a hivatal. Hozzátették, hogy „a főpolgármester minden lehetséges jogi és politikai eszközt kész felhasználni annak érdekében, hogy Budapesten ne épülhessen” meg a tervezett elosztóközpont. A főpolgármester megalapozottaknak minősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint „a kormány ezt az üzletet szeptemberben nyélbe akarja ütni”. Egyúttal kiemelte, főpolgármesterként mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ez a terv ne valósulhasson meg.

Karácsony Gergely közlése szerint a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén napirendre kívánja vetetni azt a napirendi pontot, amely „az összes létező jogi eszközt megragadja annak érdekében, hogy megállítsuk ezt az eszelős tervet”. Utalt arra, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése már most is „megkeseríti a soroksáriak életét”.

A főpolgármester szerint a beruházást egy jelenleg még beépítetlen területen akarják megvalósítani. Az érintett – jelenleg mezőgazdasági művelés alatt álló  – területtel a fővárosi önkormányzat már korábban is szerette volna bővíteni a várost körülvevő véderdőt – magyarázta, jelezve: „itt az ideje, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot”. Karácsony Gergely hozzátette, szerdán világos értékválasztás elé állítják a közgyűlés tagjait, hogy véderdőt akarnak-e, vagy veszélyes vegyszerek raktározására alkalmas területet. Jelezte, hogy minden képviselő szavazatára számít szerdán, továbbá bízik benne, hogy az ügyben Soroksár önkormányzata – pártállástól függetlenül – a főváros partnere lesz, hiszen elsősorban soroksári emberek „életét, egészségét kockáztathatják” ezek a tervek.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2020. június 23. Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap)

Legnépszerűbb cikkeink