Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Ingyenes parkolást biztosítana a Fidesz a pedagógusoknak Zuglóban

Létrehozva:

A javaslat szerint jó eszköz lehet a tanárok megtartására.

Fideszes javaslat szerint jó eszköz lehet a tanárok megtartására, hogy ingyenes parkolással kompenzálják Zugló pedagógusait, és minden korábbinál nagyobb bevételű költségvetés is elbírja a parkolási rendszer átalakításának árát – írja az Index. Az elmúlt hónapban újabb közterületekre terjesztette ki a fizetős parkolóövezetet Zugló városvezetése. A fizetőparkolás ellen a városrész számos pontján több intézmény – köztük az Újvidék téri Arany János Általános Iskola is – úgy védekezett, hogy lehetőséget adott saját belső területén a munkatársak részére parkolásra. A kialakult gyakorlat azonban többeknek nem tetszett, az említett általános iskolát a fenntartó tankerületi központnál be is panaszolták, mondván, hogy az iskola udvarán parkoló autók a gyerekek elől veszik el a teret. A jelzés nyomán ezt a gyakorlatot az iskola megszüntette, ezzel párhuzamosan pedig – a helyi Fidesz-frakció vezetőjének, Borbély Ádámnak az információi szerint – a tankerület felmérette, hogy a fenntartásában lévő kerületi iskolák esetében mekkora igény lenne a pedagógusok körében a kedvezményes vagy ingyenes parkolási igazolványra. A vizsgálat szerint 350-en igényelnének ilyen kártyát. A helyi Fidesz számára ez adta az ötletet arra, hogy a kedvezményes, adott esetben ingyenes, tanárok számára biztosítandó parkolási javaslatot fogalmazzanak meg.

Horváth Csaba azt közölte a lappal, hogy Borbély Ádám semmilyen hivatalos javaslatot nem tett, előterjesztése a témában nincs. Polgármesterként hetekkel ezelőtt éppen ő kérte be az iskolapedagógusokat érintő parkolási igényeket, és készíttetett rendelettervezetet a kialakult probléma rendezésére.

A XIV. kerület parkolási rendelete egyébként lehetőséget ad intézményenként 40 darab kedvezményes éves bérlet kiadására, de még így is csaknem 100 ezer forintot kellene éves szinten kifizetnie a pedagógusoknak, ami a jelenlegi fizetések ismeretében nagy terhet jelent.

Szép gesztusként értékelte a javaslatot Hadházy Ákos, a kerület országgyűlési képviselője, aki szerint egyébként a jelenlegi anyagi helyzetben nagyon kevés pedagógus jár autóval. Összességében azt javasolta megoldásként a pedagógusoknak kedvezményt kilátásba helyező helyi Fidesznek, hogy kopogtassanak a Várban és érjék el a kormánynál, hogy adjon rendes fizetést a tanároknak.

Zuglóban 40 tankerületi fenntartásban működő intézmény található, a fideszes elképzelés szerint az egyházi, illetve alapítványi iskolák, óvodák munkatársaira nem, csak az államiakra vonatkozna a kedvezmény, adott esetben az ingyenesség.  A kerület parkolási rendeletének júniusi tervezett módosításával kapcsolatban Horváth Csaba leszögezte, a zuglói városvezetés május eleje óta dolgozik azon, hogy a kerületben lévő pedagógusok számára kedvezményes parkolási lehetőséget biztosítson.

A zuglói lakosok egyébként az elmúlt napokban egy kis, zöld csomagot kaptak. Egy tájékoztatót találnak benne, amelyből megtudhatják, hogy mely zuglói parkoló-automatáknál lehet bankkártyával is fizetni. A kiadvány segít annak az új applikációnak a használatában is, amellyel azt a másfél órás ingyenes parkolást tudják igénybe venni, amelyet minden zuglói naponta igénybe vehet, így a bevásárlás, orvoslátogatás, ügyintézés nem kerül plusz költségbe.

(Kiemelt képünkön: Parkoló automata. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink