Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem városközpont épül a Bosnyák téren

Létrehozva:

Ide költöztetnék a NAV-ot és Központi Ellátási Főigazgatóságot is, kvázi kormányzati negyed lesz városközpont helyett.

Városközpont helyett más épül a Bosnyák téren egy fél metróvonal árából. Csaknem 8000 négyzetméter nagyságú új szakrendelő, 5600 négyzetméteres piac, valamint 5300 négyzetméternyi városháza, ezen kívül mélygarázs, közösségi tér és nem mellesleg rengeteg zöldfelület – a tervek szerint ilyen lesz Zugló új városközpontja a Bosnyák téren, erről írt két éve a zuglo.hu.

A Bosnyák téri piac háta mögött toronydaruk erdeje magasodik egy hatalmas, egészen a Rákos-patakig nyúló területen. Az építkezés gőzerővel zajlik, a tervezett nyolc óriási toronyépületből – hét iroda- és egy lakóház – négy már szinte teljesen kész van, másik három a szerkezetépítés különböző fázisaiban jár. Hétvégén az új épületek mellett az őstermelői piac megtölti a csarnoktól egészen a Rákospatak utcáig a Bosnyák utca széles, aszfaltos sávját. Színes, nyüzsgő forgatag, bódék, napernyők, rakodás, kofák, vásárlók, eper, újhagyma, kartondoboz-halmok, földre szórt bálás ruha. Erre az ismerős, hétköznapi kelet-európai világra néz az elkészült lakóház hatalmas, kettős tömbje – írja a Válaszonline.

Nyolc emelet rideg luxus az egész homlokzaton végigfutó, üvegkorlátos erkélyekkel, mintha csak valamelyik felkapott Duna-parti új lakóparkból pottyant volna ide. A tervezett nyolc óriási toronyépületből – hét iroda- és egy lakóház – négy már szinte teljesen kész van, másik három a szerkezetépítés különböző fázisaiban jár. A projekt keretében mindössze 168 luxuslakást sikerült építeni.

Kormányzati negyed épül városközpont helyett a Bosnyák téren a piac mögött

A Zugló Városközpont beruházást a kormány kiemelt közérdekűnek minősítette, a rendeletben megadott kedvezményekkel a Tiborcz Istvánnal baráti viszonyt ápoló Balázs Attila cégének, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft.-nek gyakorlatilag szabad kezet adtak a 7 hektáros terület faltól falig való beépítéséhez. A projekt beruházója valójában a magyar állam. Hadházy Ákos 2023 júniusában vett észre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerződései között egy 244 milliárdos tételt, ami arról szólt, hogy a magyar állam megveszi a Bayertől a zuglói városközpont telkét és irodáit. A titkosított szerződés részletei még mindig nem ismertek, bár Hadházy a Transparency International segítségével pert indított azért, hogy hozzák nyilvánosságra – írja a 444.

A Kúria márciusi jogerős ítélete szerint a titkosítás indokolatlan, és az MNV-nek ki kell adnia a dokumentumokat, ez azonban nem történt meg. Balázs Attila a Telexnek decemberben azt mondta, egyelőre csak előleget kaptak az államtól, a teljes összeget akkor kapják meg, amikor az irodák elkészülnek a kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal együtt. A Bayer ezután csak a 168 lakást és az üzleteket tartja meg, egyébként levonul a területről.

(Kiemelt kép: a Bosnyák téri építkezés 2023.02.27.-én. Fotók: 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink