Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gyilkosságba torkollott a családon belüli erőszak Zuglóban

Létrehozva:

Hazánkban rendszeresen nyomoz a rendőrség olyan gyilkosság körülményei miatt, amelyet rokon követett el valamely családtagja ellen.

Megöltek egy nőt Zuglóban, a gyilkosságot a gyanú szerint az asszony fia követte el. A rendőrök elfogták a férfit, jelenleg kórházban őrzik – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a police.hu oldalon.

Azt írták, egy nő jelentette be a rendőrségen szerdán 20 óra 30 perc körül, hogy nem tudta az édesanyját elérni, ezért felkereste XIV. kerületi lakásán, ahol holtan találta az asszonyt. A fővárosi rendőrök a helyszínen szemlét tartottak, amelynek során megállapították, hogy a 69 éves nő halálát bántalmazás okozhatta.

A BRFK az ügyben emberölés bűntett gyanúja miatt indított nyomozást. Az adatok alapján a nyomozók azonosították a feltételezett elkövetőt, az áldozat fiát, akit XIII. kerületi lakásán két és fél órán belül elfogtak. Az 51 éves férfi feltehetően begyógyszerezte magát, ezért a mentők kórházba vitték, ahol jelenleg is rendőrök őrzik – áll a közleményben.

Családon belüli erőszak Magyarországon

A Belügyi Szemle egyik 2020-ban megjelent számában Solt Ágnes, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa  azt mondta, hazánkban a büntetéskiszabási gyakorlat diszfunkcionális, azt az üzenetet közvetíti ugyanis, hogy ezekben az esetekben a társadalomra való veszélyesség minimális. Az esetek háromnegyed részében az elkövetőket rögtön visszaengedik a családjukba, maximum felfüggesztett szabadságvesztés ítélettel. A kiszabott enyhe büntetést sokszor a fokozatosság elvével, a büntetlen előélettel, mint enyhítő körülménnyel magyarázzák a bírók, habár ezek a durva családi bántalmazások, elhúzódó sanyargatások, megalázások és erőszakos cselekmények éveken keresztül zajlanak.

(Képünk illusztráció / Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink