Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Afgán menekültet gyilkoltak meg szerdán este Temesváron

Létrehozva:

A 28 éves férfit szíven szúrták, támadóját még keresi a rendőrség – számolt be csütörtökön a román sajtó.

Az üggyel foglalkozó Temes megyei törvényszéki ügyészség sajtóosztálya az MTI-nek megerősítette, hogy bűnvádi eljárást indítottak gyilkosság miatt. A nyomozásra való tekintettel nem árultak el további információkat, egy későbbi időpontra ígértek részletes tájékoztatást.

A sajtóinformációk szerint a gyilkosság Temesvár Gyárváros nevű negyedében történt este tíz óra körül, egy olyan környéken, ahol a helyi sajtó szerint ázsiai bevándorlók is laknak.

A Digi24 hírportál azt írja, hogy az utcán fekvő fiatal férfira egy helyi lakos figyelt fel, aki jelentette az esetet a 112-es segélyhívó számon. A hatóságok kiszálltak a helyszínre, de az áldozat életét már nem tudták megmenteni.

Halálát három, a szívére irányzott késszúrás okozta.

A Tion.ro temesvári hírportál szerint a bejelentő valójában a menekültek közötti összetűzésre figyelt fel, amikor 22 óra 17 perckor hívta a rendőrséget. A kiérkező hatóságok már csak az áldozatot találták a helyszínen.

A román sajtó azt írja, hogy a férfi afgán állampolgár, és vélhetően a támadó is a honfitársa. Őt még keresi a rendőrség, de két másik afgán állampolgárt már őrizetbe vettek, a gyanú szerint szemtanúi voltak a bűncselekménynek. A Temes megyei rendőrség nem adott ki hivatalos tájékoztatást az esetről.

A román-szerb határhoz közeli bánsági városban 2021-ben is történt egy hasonló eset, mely afgán bevándorlók közötti leszámolásnak bizonyult. A két banda közötti nézeteltérésben egy férfit leszúrtak, egy másikat megsebesítettek. Az afgán állampolgárságú támadót két hónappal később Athénban tartóztatta le a rendőrség.

Temesvár az afgán menekültek csomópontja

2015 óta jellemző, hogy a térségben virágzik a „menekültkisipar”. A leggyakoribb, hogy Temesvár–Arad környéki taxisok viszik a határra a menekülteket (százeurós tarifáért esetenként), és ott magukra hagyják őket – írtuk korábban. A város nem ellenséges és nem barátságos. A menekültek szabadon sétálnak, minden illetékes pontosan ismeri a szabályokat, és figyelmeztet is rá. Mintha konszenzus lenne a menekültek és a hatóságok között arról, hogy jobb nem itt lenni.

2017-es helyszíni riportunkban azt írtuk: Az agrártudományi egyetem parkja mellett a nyár folyamán kialakult egy illegális tábor. Ott a helyi, temesvári hajléktalanokat bízták meg a hatóságok, hogy értesítsék a rendőrséget, ha újabb menekültek vernek sátrat. „Tudja, ha látom, hogy jön egy ilyen barnább arcú, szakállas ember, hívom a rendőröket. Nekem is jobb úgy, mert még sokáig akarok itt élni” – magyarázta az elhagyott gyárépületben családjával élő szakállas, cserzett arcú temesvári hajléktalan.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink