Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Közösen indulnak az ellenzéki pártok Újbudán

Létrehozva:

Az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd megállapodtak, közösen indulnak Újbudán, vagyis a XI. kerületben.

„A budapesti kerületek közül elsőként Újbudán született megállapodás a demokratikus ellenzék pártjai között. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere bejelentette: az öt ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd – a Zöldek Pártja és az LMP – Magyarország Zöld Pártja megállapodtak egymással, hogy folytatva az eddigi sikeres együttműködésüket, közös képviselőjelölteket indítanak a június 9-i önkormányzati választáson” – olvasható az öt pár közös közleményében.

„Közösen kívánjuk a munkát folytatni, hogy terveinkkel összhangban Újbudát haladó szemléletű mintakerületté, biztonságossá és zölddé formáljuk, ahol nemcsak figyelünk, de vigyázunk is egymásra.”

– fogalmazott a polgármester.

Orosz Anna, a kerület országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a koalíciós pártok egy erős és befogadó kerületért dolgoznak, ahol érték a zöldterület, ahol a legfontosabb, hogy a gyerekeknek jó legyen a bölcsődékben és óvodákban, ahol a kerületiek egészségén sosem spórolnak. Elmondta: ahhoz kérik a választók felhatalmazását, hogy tovább dolgozhassanak egy zöld, szolidáris és szabad Újbudáért.

Egy év alatt 300 ezer szavazót vesztett a Fidesz

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Fidesz népszerűsége minimális mértékben csökkent képest tavalyhoz képest, a 310 ezer szavazó 4 százaléknyi veszteséget jelent. A Kétfarkú Kutya Párt megelőzte a Momentumot, de az ellenzék így sem tudja megközelíteni a kormánypártokat. A Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatása azt jelzi, hogy „fel kell kötni a gatyájukat” az ellenzéki pártoknak a közeledő európai parlamenti és önkormányzati választás előtt.

A Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes népességen belül – hibahatáron belül – 1 százalékponttal csökkent novemberhez képest, most 28 százalékon áll. Továbbra is a pártválasztók 43 százaléka szavazna a kormánypártokra egy most vasárnapi választáson.

A DK stabilan tartja a második pozícióját a pártok rangsorában, a teljes népességben változatlanul 12 százalék Gyurcsány Ferencék támogatottsága. A pártválasztók körében egy százalékot tudtak javítani novemberhez képest (19), a húsz százalékos határt azonban utoljára tavaly márciusban tudták megugrani a Republikonnál. A Mi Hazánkat találjuk a képzeletbeli dobogó harmadik fokán, Toroczkaiék népszerűsége a teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 9 százalékon áll. A Kutyapártra a biztos választók 8, míg a tisztújításra készülő Momentumra 7 százalék szavazna. Az MSZP-re a teljes népesség 3, a pártválasztók 5 százaléka szavazna, ha most lennének választások.

A Republikon éves felmérése szerint a pártok támogatottsága szempontjából nem történt jelentős változás 2023-ban, mégis kiemelkedik a többi közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ami a legnagyobb növekedést érte el.

(2021.08.29. Sóletfesztivál az Újbudai Parkszinpadon. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink