Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Vitézy Dávid elindul főpolgármesternek

Létrehozva:

Döntöttem: indulok a főpolgármester-választáson – jelentette be Vitézy Dávid kedd reggel Facebook-oldalán. Ahogy arról mi is beszámoltunk, már korábban elkezdte lebegtetni a bejelentést.

Élő bejelentkezésében többek közt arról beszélt, hogy Budapest a világ legszebb városa, ám szerinte a mindennapokban „nem a képeslapokról ismert belvárosban élünk”, és ha elhagyjuk a Budai Vár és a Lánchíd környékét, öt súlyos problémával nézünk szembe, melyek a következők:

  • nincs elég megfizethető lakás és drága az albérlet,
  • nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból,
  • az egészségügyi ellátás színvonala romlik,
  • a közterek nem elég „otthonosak”, nincs elég zöld és sétálóutca, illetve
  • a körúton túli Budapestet magára hagyták, minden fejlesztési forrás a belvárosba jut.

Vitézy valódi városfejlesztést ígér a pártpolitikai csaták helyett

Vitézy szerint azért nem sikerült megoldani ezeket a problémákat, mert a város „politikai csatatérré változott, minden ügyet átsző a két politikai oldal háborúja”, a választás tétje pedig „pártpolitikai csaták helyett valódi városfejlesztés”.

Ezért indulok a főpolgármester-választáson. Itt születtem, itt nőttem fel, húsz éve dolgozom Budapest fejlesztésén

– szögezte le, majd felelevenítette, hogy civil közlekedési aktivistából lett a BKK vezetője, jelenleg pedig városfejlesztési szakemberként dolgozik. Kész tervei vannak a város fejlesztésére, új parkokra és közterekre, a HÉV és a vasút megújítására, újabb villamosvonalak fejlesztésére, a rozsdaövezetek helyén megfizethető lakások építésére, hangoztatta – írja a 24.hu.

Vitézy: a kormány és a főváros nem Budapestért dolgozik, hanem egymást hibáztatják

Vitézy teljes porgramja a vitezydavid.hu oldalon olvasható. Az ugyanitt megjelent interjúban úgy fogalmaz az indulása okait firtató kérdésre, hogy Budapest a pártpolitikai csatározások kárvallottja lett:

„Csalódott vagyok. Az elmúlt éveket elpazarolta Budapest: nemcsak Bécs, de Varsó és Prága is elhúz mellettünk.

Ma Budapest pártpolitikai csatatérré vált, a kormány és a főváros vezetői kizárólag egymásra mutogatnak, minden ügyet – ahelyett, hogy megoldanák – a másik hibáztatására használnak fel. Ennek véget kell vetni, valódi városfejlesztésre van szükség.

Szakemberként ebben tudok hasznára lenni fővárosunknak. Nem akarok miniszterelnök-jelölt lenni, nem indulok az európai parlamenti választáson, számomra Budapest nem ugródeszka vagy a pártpolitikai harc eszköze, hanem az otthonom. Sokkal több van ebben a városban, ez késztet arra, hogy elinduljak ezen a választáson.”

(Kiemelt képünk: Vitézy Dávid. Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink