Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Viharciklon kóvályog felettünk

Létrehozva:

Az Ingunn névre keresztelt viharciklon Norvégia partjai előtt örvénylik, hatására az északi országban egyrészt többfelé esett jelentősebb mennyiségű csapadék, másrészt több helyen mértek 150 km/h-t meghaladó széllökéseket is, a rekordot egy 224 km/h-s mérés jelentette. Hazánkban is feltámad a szél, és vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.

A viharciklon hidegfrontja mentén délebbre, az Északi-tenger mentén is többfelé esik az eső, de onnan már nem jelentettek jelentős mennyiségeket – közölte a Hungaromet.

Mint írják: Szédületes sebességgel érte el a norvég partokat az Ingunn névre keresztelt viharciklon. Több helyen fordultak elő orkánerejű széllökések nemcsak Skandináviában, hanem Skóciában is. Svédországban az 1037 m-en fekvő Stekenjokknál a 10 perces átlagos szélsebesség elérte a 186 km/h-t, ezzel ott új rekord született. A legerősebb széllökést Norvégiában mérték, egy jóval alacsonyabban, 302 m-en fekvő ponton, ott 224 km/h-val tombolt Ingunn. Sőt, egyes információk szerint a Feröer-szigeteken 250 km/h-s széllökést is regisztráltak.

A viharciklon hidegfrontja ma minket is elér, de nálunk legfeljebb élénk széllökéseket és gyenge csapadékot fog okozni.

De mi az a viharciklon?

A Metnet meghatározása szerint a viharciklon a hirtelen megerősödő mérsékelt övi ciklon, melynek a központjában légnyomás 24 óra alatt legalább 24 hPa-t csökken a kialakulási/erősödési fázisában. Rendszerint a téli félévben alakulnak ki, amikor az adott területen jelentős hőmérséklet-különbség áll fenn, és kedvezőek a magassági körülmények is (jet általi ciklogenezis). A viharciklonok gyakran kiterjedt szélviharokat okoznak, és különösen a hidegfrontjuk mentén több esetben is intenzív, vonalas csapadékrendszer alakul ki, akár zivatarokkal.

Hazánkban csütörtökön több helyen fordulhat elő gyenge eső, az északkeleti határ közelében vegyes halmazállapotú – havas eső, havazás – csapadék is lehet. Éjjel megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, de keleten foltokban köd képződhet, és ott néhol szitálás, ónos szitálás sem kizárt.

Pénteken jellemzően közepesen felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, de a keleti tájakon több lesz a felhő.

Északkeleten néhol záporos csapadék előfordulhat.

Csütörtök délutántól péntek délutánig az északnyugati szél a Tiszától nyugatra élénk, olykor erős lesz, péntek estére azonban gyorsan mérséklődik, és délnyugatira fordul a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően -3 és +2 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 5 és 9 fok között várható.

(Kiemelt kép: Egy nő sétál el egy szélzsák mellett a kutyájával reggel a viharos szélben Baden-Württembergben. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink