Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghalt Vitézy László

Létrehozva:

Nyolcvanhárom éves korában pénteken hajnalban elhunyt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, érdemes és kiváló művész, Vitézy Dávid apja.

A műfajteremtő, több rangos dokumentumfilmet, játékfilmet jegyző művész halálhírét fia közölte Facebook-oldalán. „Édesapám, Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla díjas filmrendező 83 éves korában ma hajnalban elhunyt. Köszönök mindent, Papa!” – búcsúzik édesapjától Vitézy Dávid.

Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar producer, forgatókönyvíró, filmrendező, érdemes és kiváló művész 1840-ben született. 1973-tól volt a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja, 1979–től a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője, 1981-től a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezője, 1988-tól pedig a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója. Az 1970-es évek végétől a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában is vállalt rendezői munkát, kezdetben a Pannon Krónika című műsornál, majd később önálló dokumentumfilmek rendezőjeként.

Játékfilmjeiben főként a kommunizmus ideje alatt játszódó történeteket dolgoz fel. Tévéfilmjeit előszeretettel készíti Móricz Zsigmond novellái alapján – írja a mafab. Jelentősebb filmjei: Békeidő (1980), melyért a mannheimi filmfesztivál nagydíját és Balázs Béla-díjat kapott. 1982-ben készült a Filmszemle-díjas Vörös föld, Pillangó (2012), A galamb papné (2013). 2022-ben Az énekesnő c. dokumentum jellegű játékfilmmel zárul a sor. Sára-Csoóri Életműdíjat kapott 2021-ben.

Munkásságát számos díjjal elismerték, a Kossuth-díjat tavaly kapta meg Magyarország számára kivételesen értékes és az egyetemes filmművészetet is gazdagító művészi pályafutása, a Budapesti Iskola ikonikus alakjaként a szocializmus tabutémáit szociografikus alaposságra építő kifinomult művészi igénnyel megjelenítő alkotásai, a magyar irodalom klasszikus műveit méltó módon adaptáló rendezései elismeréseként. Az Úgy érezte, szabadon élt című dokumentumfilmet Vicsek Ferenccel közösen forgatta. A 444 méltatása szerint a ’80-as évek „ifjúsági problémáiról” szóló film „kifecsegte a Kádár-rendszer titkát”.

(Vitézy László filmrendező fiával, Vitézy Dáviddal. Fotó: Vitézy Dávid hivatalos Facebook-oldala)

Legnépszerűbb cikkeink