Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Halálra gázolták Lev Rubinstein orosz költőt, Putyin egyik kritikusát

Létrehozva:

Belehalt a sérüléseibe Lev Rubinstein orosz költő, akit néhány nappal ezelőtt ütött el egy autó Moszkvában. A szovjet underground irodalmi élet egyik kulcsfigurája többször nyíltak kritizálta Putyint és az Ukrajna elleni háborút – írja az Euronews.

Lev Rubinsteint az orosz konceptualista mozgalom egyik alapítójaként tartják számon, amely irodalmi „avantgárd” az 1970-80-as években kigúnyolta a szocialista realizmus hivatalos doktrínáját. „Apám, Lev Rubinstein ma meghalt” – írta lánya, Maria egy LiveJournal blogon, amelyet az orosz média is átvett. A 76 éves férfit január 8-án elütötte egy autó Moszkvában, és súlyos állapotban került kórházba.

Rubinstein nyíltan ellenséges volt Putyin kormányával szemben, és rendszeresen tiltakozott a Kreml fokozódó elnyomása és az emberi jogok megsértése ellen. Miután Putyin teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, Rubinstein más neves írókkal együtt nyílt levelet írt alá, amelyben elítélte a „bűnös háborút és a Kreml hazugságait”.

A moszkvai közlekedési minisztérium szerint a költőt elütő jármű nem lassított, amikor Rubinstein átkelt az úton. Az előzetes információk szerint a Rubinsteint elütő sofőr 12 hónap alatt 19 közlekedési szabálysértést követett el. A hatóságok vizsgálatot indítottak az incidens ügyében.

(Kiemelt képünk forrása: Natalia Senatorova / Wikimedia Commons)

Legnépszerűbb cikkeink