Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Több mint 1,5 milliárdnyi kárt okoztak a hétvégi viharok

Létrehozva:

Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott, letört faágakkal teli úton Budapesten, Wekerletelepen 2021. július 9-én. | Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

A vihar Komárom-Esztergom és Baranya megyében, különösen Tatán és Sellyén, valamint Budapest 21. kerületére csapott le a legerősebben. 

A becslések szerint másfél milliárd forintot meghaladó lakásbiztosítási kárt okoztak a viharok a hétvégén, a biztosítók több mint 5 ezer bejelentést fogadtak – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége hétfőn.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hangsúlyozta, hogy a kárösszeg a tapasztalatok szerint többszörös is lehet az első becsléshez képest. Az elmúlt hétvége után a végösszeg várhatóan magasabb lesz, mint az előző két hónap után, amikor 2,1 milliárd forint kár keletkezett. A lakásbiztosítások a mezőgazdaság, az ipari létesítmények, a közintézmények veszteségeit ráadásul nem is foglalják magukban.

A vihar Komárom-Esztergom és Baranya megyében, különösen Tatán és Sellyén, valamint Budapest 21. kerületére csapott le a legerősebben. A bejelentések közel háromnegyede a jégkárokhoz kötődik. Részben ennek is köszönhető, hogy a becsült kárösszeg szokatlanul magas, amihez az építőipari árrobbanás is hozzájárul – írták.

A közlemény szerint Magyarországon a lakásokbiztosítási arány 72-73 százalék, a hétvégi viharkárokat valamennyi lakossági vagyonbiztosítás fedezi. A biztosítók munkatársaikat a legsúlyosabban érintett térségekbe csoportosítják át, a kárszemlére napokon belül sor kerülhet.

Hétfőn több biztosítótársaság is beszámolt a hétvégi vihar miatti bejelentésekről. Ugyanazon megyéket és településeket említették, mint a Mabisz, és valamennyiüknél jelentős a jégverés okozta rongálás.

A Groupama több mint 800 lakásbiztosítási bejelentést, és összesen majdnem félmilliárd forint kárösszeget számolt össze, és minden megyében vannak károsultjai.     

Az Aegon hétfői közleménye 2085 kárbejelentésről, és majdnem 1 milliárd forintos kárról számolt be; 190 esetben 1 millió forintnál is nagyobb veszteséget okozott a vihar. 

A K&H péntektől hétfő délelőttig csaknem 350 lakásbiztosítási, és 150 jégkár miatti casco-bejelentést rögzített. A kárösszeg valőszínűleg meghaladhatja a 100 millió forintot.

A biztosítók gyors kárrendezést ígérnek az ügyfeleknek, egyúttal kiemelték a megelőzés jelentőségét, mert a következő hetekben is várhatók a múlt hétvégihez hasonló viharok.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink