Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hatalmas szélvihar tombolt a fővárosban

Létrehozva:

Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában 2022. január 30-án. | Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

Letört faágak, kidőlt fák miatt több mint ötszázszor kérték a tűzoltók segítségét. A János-hegyen mért 127 km/órás széllökés valószínűleg új rekord.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki vasárnapra. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás. Az OMSZ azt közölte Facebookon, hogy az országban több helyen is meghaladták a 90-100 km/órás sebességet a széllökések. A János-hegyen mért 127 km/órás érték pedig pedig az előzetes adatok alapján új budapesti szélrekord. A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Az érintett területeken folyamatosan dolgoztak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be. Ma reggelre a legtöbb a vonatközledést érintő akadályt felszámolták, de még így is van olyan vasútvonal, ahol 40-60 perces késésekre lehet számítani. A délelőtti órákban északnyugatira forduló és viharossá erősödő szél legerősebb lökései eleinte a Balaton keleti, majd a nyugati medencéjében is többfelé meghaladták az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte. A szél elsősorban a déli part mentén hatalmas hullámokat keltett – mondta  Horváth Ákos a siófoki obszervatórium vezetője. Közölte, a Bakonyban ugyancsak szélvihar tombolt, Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek. Beszámolt arról is, hogy mivel a Balaton térségében több hónapja jelentős a csapadékhiány, a száraz talaj felett sokfelé alakultak ki porviharok, helyenként alig pár méterre csökkentve a látótávolságot.

rtl.hu / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink