Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Iszonyatos vihar pusztít a Fülöp-szigeteken

Létrehozva:

ELÁRASZTOTT UTCA PANITANBAN | FOTÓ: FÜLÖP-SZIGETEKI PARTI ŐRSÉG – AF

A legfrissebb adatok szerint legalább huszonöt ember meghalt a trópusi vihart kísérő esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt a Fülöp-szigetek középső és déli részén, és a hatóságok szerint az áldozatok száma még növekedhet.

A Megi – helyi nevén Agaton – nevű trópusi vihar Virágvasárnap csapott le a Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál lévő Calicoan-szigetnél, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább. Hétfő estére trópusi depresszióvá szelidült, óránként 45 kilométeres sebességgel halad előre, a széllökések legnagyobb sebessége óránként 60 kilométer – közölte a meteorológiai szolgálat.

Hétfő estig tizenhét tartományban közel tizennyolcezren kényszerültek otthonunk elhagyására, amikor az ár elöntötte a házukat, földjeiket, eltorlaszolta az utakat és megszakadt az áramszolgáltatás – közölte az országos katasztrófa-elhárítási hivatal. A húsvéti ünnepek közeledtével szokásos utazási szezonban közel hatezren rekedtek a katasztrófa sújtotta térségek kikötőiben.

A Manilától 600 kilométerre délkeletre fekvő, Leyte tartománybeli Baybay városban, ahol házak tucatjai dőltek össze a földcsuszamlások miatt, húsz holttestet találtak, többeket elsodort az árvíz – közölte Joemen Collado ezredes, a város rendőrfőnöke. A mentők folytatják a kutatást az iszapban és a romok között az eltűntek után. A rendőrfőnök szerint hat eltűntről tudnak, de ez a szám ennél magasabb lehet.

A katasztrófavédelem jelentése szerint három további ember a Mindanao szigetén található Kelet-Davao és Davao de Oro déli tartományokban veszítette életét.

Az ország nyugati részén fekvő Cebu városban hétfőn zárva voltak az iskolák és a munkahelyek, Michael Rama, Cebu polgármestere válsághelyzetet hirdetett, amely lehetővé teszi a gyors segélyezést. 

A meteorológusok szerint a trópusi vihar kelet felé halad tovább, ahol valószínűleg összeolvad a Malakas nevű tájfunnal, amelynek magja óránként 15 kilométeres sebességgel halad, széllökései elérik az óránkénti 100-125 kilométeres sebességet is.

A Fülöp-szigeteken évente átlagosan húsz trópusi vihar halad át, többségük a júniusban kezdődő esős évszakban. A szigeteken pusztító legsúlyosabb vihar a Haiyan szupertájfun volt, amely 2013 novemberében 6300 ember halálát okozta és négymillió ember kényszerült elhagyni az otthonát miatta. 

A délkelet-ázsiai szigetország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink