Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Takarító nélkül maradt egy újbudai iskola

Létrehozva:

Az iskola mosdóit és a WC-ket senki nem takarítja, fertőzéstől tartanak a szülők.

Nincs takarító az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola kis épületében. Egy, a Szülői Munkaközösség által jegyzett körlevél alapján a tantermeket jobb híján a tanárok és a gyerekek tartják rendben, de a tájékoztatásban áldatlan állapotokról és fertőzésveszélyről is írnak. Az intézményt fenntartó tankerület az Indexnek elismerte: az egyik takarítójuk betegség miatt valóban kiesett a munkából, ám ettől fertőzésveszély még nem fenyegeti a gyerekeket. Új jelentkezőt már találtak, aki a hónap végétől látja el a feladatokat.

Az iskolában a mosdókat és a WC-ket senki nem takarítja

Az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola szülői munkaközösségének képviselői a szülők összefogását kérik, mivel nincs takarító az egyik épületben, és úgy vélik: a helyzet mostanra elfogadhatatlanná és fenntarthatatlanná vált – derült ki abból a körlevélből, amelyet az egyik szülő továbbított az Indexnek.

A segítséget kérő szmk-s szülők így írták le a körülményeket:

  • A kis épületben egyáltalán nincs takarító, várhatóan ez még öt-hat hétig így lesz.
  • Az alsós osztályok tanárai szünetekben vagy a napközis órák alatt végzik a termek takarítását, a nagyobb napközis gyerekek délután 4 óra után segítenek ebben.
  • A mosdókat és a WC-ket senki nem takarítja, napi, de még heti szinten sem, kivéve, amikor komoly problémát kell elhárítani, akkor a tanárok szállnak be.
  • A levélben leszögezték azt is: „A fenntartó (Klebelsberg Központ) nem segít, állítólag senki nem jelentkezik a takarítói állásra, a béren emelni nem tudnak. Az alapítvány jelen állás szerint szintén nem tud segíteni.”

„A helyzet kritikán aluli, komoly fertőzésveszélynek vannak így kitéve a gyerekek, és a tanárokra, diákokra nézve is méltatlan, hosszú távon tarthatatlan a helyzet, amin már a heti egyszeri szülői takarítás sem segít” – nyomatékosították az szmk-s képviselők, akik a továbbiakban arról érdeklődtek a többi szülőnél: látnak-e arra esélyt, hogy rövid távon egymás között találjanak valamiféle megoldást.

Ezzel kapcsolatban az alábbi két kérdésre várnak választ minden érintett osztálytól:

  • Hajlandók lennének-e a kis épületes osztályok közösen megbízni és finanszírozni egy takarítót a hátralevő másfél-két hónapra, aki hétköznap 15–20 óra között takarítaná a mosdókat és a tantermeket? Piaci alapon, a takarítási díjakat figyelembe véve nettó 2000 Ft-os óradíjjal keresnének ehhez takarítót napi 5 óra, vagyis heti 25 óra munkára, aminek költsége egyszeri, gyerekenkénti 2000 Ft-os befizetéssel megoldható lenne július közepéig, ha mind a nyolc kis épületes osztály vállalja ezt, és a szülők befizetik az említett összeget.
  • Egy másik kérdésben pedig azt próbálták kideríteni, hogy van-e esetleg olyan szülő, aki a fenti feltételekkel maga vállalná a takarítást, vagy esetleg ismer olyan valakit, aki a lehető leggyorsabban jelentkezne az állásra. „Így lehetne a legkönnyebben engedélyeztetni az iskolában tartózkodást” – írták.

Végül zárásképpen leszögezték: tudják, hogy ez hosszú távon nem megoldás, „de most tenni kell valamit”. „Néhány héttel ezelőtt WC-papírt is küldtünk be, mert a gyerekek arra panaszkodtak, hogy sokszor nincs” – jelezték, hozzátéve, hogy rengeteg még a tisztázatlan kérdés, de az első lépés a szülői hajlandóság felmérése. Amennyiben ez nincs meg, más megoldást keresnek.

Csakhogy az iskolák csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat, így a szülök javaslata, hogy beszállnánk a takarító bérébe nem az iskola hatásköre eldönteni, nem is fogadhatnak el pénzt engedély nélkül. Az idei tanévtől már nem az oktatási intézmények vezetői, hanem elsősorban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig azok felhasználásáról is.

A tankerület szerint nincs fertőzésveszély

Az Index levélben fordult az intézményt fenntartó Dél-budai Tankerületi Központhoz, hogy tájékoztatást kérjünk a kialakult helyzetről.  „A fenntartásunkban lévő Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola egyik takarítója súlyosan megbetegedett, így várhatóan huzamosabb ideig munkaképtelen lesz. Pótlására álláshirdetést adtunk fel, melyre sikeresen találtunk jelentkezőt, aki a hónap végén áll majd munkába” – fogalmaztak, megjegyezve azt, hogy a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek. Emiatt a Klebelsberg Központ nem írt levelet az ügyben, és nem hirdetett álláspályázatot sem, mivel nem fenntartója az iskolának. „A gyerekeket nem fenyegeti fertőzésveszély. A közösségi tereket és a mosdókat folyamatosan takarítjuk, WC-papírt is biztosítottunk. Az szmk-t a tankerületi központ nem vonta be takarítási feladatokba” – írták.

(Kiemelt kép: Tim Mossholder/ Pexels)

Legnépszerűbb cikkeink