Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Korrupciós ügyben nyomozott, megölték

Létrehozva:

Güngör Arslan temetésén imádkozik a főszerkesztő felesége | Fotó: Umit Turhan Coskun / AFP

Törökországban megölték egy újság főszerkesztőjét.

Güngör Arslant egy nappal azután lőtték le a szerkesztőség épülete előtt, hogy cikkében korrupcióval vádolt meg egy helyi polgármestert.

Megölték a nyugat-törökországi Izmit városában egy helyi hírportál főszerkesztőjét, jelentette vasárnap a török sajtó. Güngör Arslant szombaton lőtték le a Ses Kocaeli nevű hírportál szerkesztőségi épülete előtt. Az újságírót kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni, írja az MTI.

Egy 21 éves gyanúsítottat őrizetbe vettek, aki sajtóértesülések szerint azt mondta a hatóságoknak, hogy megbízásra követte el a gyilkosságot. A tett hátterét eddig homály fedi. Az újságírók védelmére létrejött nemzetközi szervezet felszólította a török hatóságokat, hogy tisztázzák: a bűncselekmény összefüggésben állt-e Arslan újságírói tevékenységével. 

„Felszólítjuk a török ​​hatóságokat, hogy indítsanak gyors és átlátható vizsgálatot Güngör Arslan újságíró meggyilkolásának körülményeiről, és állapítsák meg, hogy az újságírás volt-e a lövöldözés lehetséges indítéka” – mondta Gulnoza Said, a CPJ európai és közép-ázsiai programkoordinátora New Yorkban.

„Az tény, hogy a rendőrök elfogtak egy gyanúsítottat, akinél fegyvert találtak. Most arról is gondoskodniuk kell, hogy a gyilkosságban érintett minden részt vevőt, beleértve a lehetséges ötletgazdákat is, bíróság elé állítsák” – írták közleményükben.

A Riporterek Határok Nélkül sajtójogvédelmi szervezet szintén az ügy átfogó kivizsgálását sürgette Twitter-oldalán.

A Ses Kocaeli főszerkesztője egy nappal a halála előtt egyik véleménycikkében korrupcióval vádolta meg Tahir Büyükakınt, Kocaeli város polgármesterét, aki a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tagja. Az újságíró szerint a politikus többek között építkezési vállalatoknak juttatott szabálytalanul megbízásokat.

Vasárnap sokan gyűltek össze a lap szerkesztőségénél, hogy a megölt főszerkesztőre emlékezzenek, leróják tiszteletüket.

rtl.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink