Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Völner felmentő ítéletre számít

Létrehozva:

Völner Pál megszólalt: felháborítja, hogy a családtagjai fizetését is zárolták és Varga Juditról is beszélt.

Völner Pál, volt igazságügyminiszter-helyettes és fideszes államtitkár, az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében indult per, az úgynevezett Schadl–Völner-per másodrendű vádlottja interjút adott a Blikknek.

A Fidesz-kabinet egyik legbizalmasabb tisztségét betöltő tagként került a hatóságok célkeresztjébe, majd a végrehajtói botrány kirobbanása után a lapok címoldalára. Hivatali vesztegetéssel vádolják az igazságügyi tárca egykori második emberét, volt államtitkárát, aki mit sem sejtett hónapokon át az ellene titokban folytatott nyomozásról. A vád szerint több részletben összesen 83 millió forintot vett át a végrehajtói kar korábbi elnökétől, az ügy elsőrendű vádlottjától, Schadl Györgytől.

Völner Pál csaknem minden tárgyalási napon megjelent, bilincsbe vert társai mellett fegyelmezetten ült a vádlottak padján az utóbbi évek legjelentősebb korrupciós pere egyik főszereplőjeként. A vele szemben 2021 novemberében indított eljárás kezdete óta most először nyilatkozott – írja a lap.

Völner az interjúban leszögezte, hogy nem követett el bűncselekményt, ezért nyugodtan jár a tárgyalásokra. Ugyanakkor – mint mondja – felháborítja, amikor a családját is belekeverik az ügybe.

„A legfelháborítóbb az volt számomra, amikor a családtagjaimat zaklatták, velük szemben – anélkül, hogy az ügy szereplői lennének – intézkedéseket tettek. Például a fizetésüket zárolták, tízéves gépjárműveket lefoglaltak, olyan vagyonelemeket zároltak náluk, amelyek eredete minden esetben jogszerű és igazolható. Ezek a lépések csak ártatlan emberek meghurcolását szolgálják és a sajtónak szólnak –– panaszolta Völner.

Völner Pál Varga Juditról

Ebben az ügyben nekem sem lehetne semmiféle szerepem, így neki sem lehet, sem kisebb, sem nagyobb

– mondta Völner az ezt firtató kérdésre.

Magyar Péter ellent mond Völner Pálnak

Mint arról korábban beszámoltunk: Magyar Péter, Varga Judit volt férje szerint Orbán Viktor nem engedte leváltanvarga juditi a Schadl-ügybe keveredő Völnert.

„Az akkori igazságügyi miniszter jóval a Schadl-ügy kirobbanása előtt kezdeményezte Völner Pál államtitkár leváltását. A miniszterelnök ehhez nem járult hozzá, így Völner a helyén maradhatott”

írta Magyar közösségi oldalán.

Mint ismert: Völner Pált még Orbán Viktor javaslatára Trócsányi László minisztersége alatt nevezték ki az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának, de Varga Judit idején is ebben a pozícióban volt. A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot.

Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Schadl pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Hivatalos Facebook-oldala)

Legnépszerűbb cikkeink