Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Hajszálnyira a 400 forintos euró

Létrehozva:

Tovább esik a forint, kedden 16 óra előtt már a 399-et is elérte az euróval szembeni árfolyama. Kilenc nap híján egy éve nem volt ilyen gyenge a forint.

Kedden kora reggel még 394,1 forint volt egy euró ára, azóta viszont szinte folyamatosan gyengült.

Kora délután a 397, majd nem sokkal később a 398 forintot is megugrott az euró ára, 13 óra után nem sokkal már 398,26 forint volt az árfolyam. Ezt követte a 399-es árfolyam megugrása

írja a hvg.hu.

Ez csak azért nem egyéves mélypont, mert tavaly épp március közepén volt igazán gyenge. 2023. március 20-án 402,3 forint volt egy euró ára, egy nappal utána viszont egy gyors erősödés kezdődött, ami kis megszakításokkal egészen nyárig kitartott.

Év eleje óta gyengélkedik a forint

A gyengélkedés január eleje óta tart – az év nyolcadik napján még 377 volt az árfolyam, onnan két hét alatt eljutott 385-389-re, és a február nagy részét ott is töltötte. Az elmúlt két hétben azonban még tovább gyengült. Az sem segített, hogy az MNB és a kormány egyre inkább szembemegy egymással, de már a februári alapkamat-csökkentés is túl nagynak bizonyult, és az sem tetszett a befektetőknek, amint Nagy Márton minisztériuma a vállalati hitelek referenciakamatáról kezdett ötletelni.

Mint korábban megírtuk: egyelőre nem látni, hogyan végződik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közötti huzavona, de az biztos, hogy a gazdaságélénkítő olcsó hitel nem kedvez a forint árfolyamának.

Mélyponton a forint

A dollárhoz képest reggel óta 360,2-ről 365,7-ig esett a forint, ez még távol van a 372-es egyéves mélyponttól. A svájci frankhoz viszonyítva pedig 410-ről 416-ig esett, ennél gyengébb 2022 decembere óta csak idén januárban egyetlen napon volt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink