Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rengeteg a hamis pénz

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Forint euró árfolyam. Fotó: Bazsó Bálint/168.hu

Sokkal több hamis euróra bukkant tavaly a Magyar Nemzeti Bank hazánkban, mint forintra.

A jegybank szakértői 2362 darab különböző hamis pénzt, ezen belül 2270 darab hamis euróbankjegyet vizsgáltak meg tavaly szeptember végéig. A készpénzforgalomból mindössze 363 darab forinthamisítványt szűrtek ki tavaly a harmadik negyedév végéig. Ez az adat a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kiemelten kedvezőnek tekinthető – közölte a Világgazdasággal a Magyar Nemzeti Bank. A lefoglalt forint hamisítványok döntő többsége a 20 ezer és a 10 ezer forintos bankjegyek közül került ki tavaly (2022-ben a 90 százalékát tették ki).

Változatlanul az irodai sokszorosító eszközök – színes fénymásolók, printerek – használata jellemző. A jegybank szerint az esetenként megtévesztő hamisítványok egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal, tehát tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással, illetve a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.

Hamis pénzből leginkább eurót gyártanak a csalók

Sokkal több hamis euróra bukkant tavaly a Magyar Nemzeti Bank hazánkban, mint forintra, ami azért érdekes, mert ennél az Európai Unió közös fizetőeszközét használó Szlovákiában is kevesebb a csalás.

A pozsonyi Új szó arról írt a héten, hogy Szlovákiában 2023-ban 1697 hamis euróbankjegyet foglaltak le – ebből 940-et, vagyis több mint a felét csak azt követően, hogy már forgalomba kerültek. A hamisított euróbankjegyek száma ott is megugrott az egy évvel korábbi 771 darabhoz képest, de még így is összességében jobban állnak a többi eurózónás országhoz viszonyítva, ahol a pénzhamisítás jóval nagyobb méreteket ölt. A szlovák jegybank szerint mindez talán annak is köszönhető, hogy a lefoglalt hamis bankjegyek minősége többnyire jó.

Annyi hamis kéteurós van Koszovóban, hogy már inkább nem is ellenőrzik

Olyan sok a hamis két eurós, és annyira jó minőségűek a másolatok, hogy egy kávézó személyzete Koszovó fővárosában úgy döntött, inkább nem is ellenőrzik őket többé, lesz ami lesz. A rendőrség törvényszéki laboratóriumának munkatársai  2023 év első felében több mint harmincezer érmét találtak, míg 2022-ben ugyanez idő alatt csak 4451 érmét. „Míg korábban a hamis érmék nem voltak mágnesesek, és a súlyukkal is voltak problémák, a mostaniak már olyanok, mint az igaziak” – közölte Vjollca Mavriqi, a labor pénzhamisítással foglalkozó szakértője.

Egy állami tulajdonú pristinai parkolási vállalat vezetője, Sokol Havolli elmondta, hogy naponta akár 150 eurónyi hamis érmét is kap, ezért kénytelen volt beszerezni egy gépet, amely ellenőrzi őket. A bankoknak és más pénzintézeteknek jelenteniük kell minden, az ügyfelek által átadott hamis pénzt, ám a lakosságnak erre is megvannak a megoldásai. Egy kisbolt vezetője úgy oldja meg, hogy este a napi bevétellel együtt nem adja le a hamis pénzt, hanem másnap továbbadja a vásárlóinak és ugyanúgy elfogadja másoktól is. „Koszovóban mindig panaszkodtunk, hogy nincs saját valutánk, nos, úgy tűnik, most már van – hamis kéteurós érmék” – teszi hozzá a boltvezető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168 arhív)

Legnépszerűbb cikkeink