Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szász János filmrendező Uber-sofőrként kezdte új életét Amerikában

Létrehozva:

Ma már egyetemen tanít Amerikában Szász János filmrendező, az SZFE egykori tanára, aki 2021-es emigrációját követően über-sofőrként helyezkedett el.

Szász János filmrendező, z SZFE egykori tanára 2021-ben emigrált családjával az Egyesült Államokba, és nem terveznek hazajönni. Washingtonban társulatot alapított, első kinti darabját egy fontos amerikai szakmai díjra is jelölték – számol be róla a hvg.hu.

Szász János filmrendező a házkutatás után döntött az emigráció mellett

Bő két évvel ezelőtt döntött úgy Szász János filmrendező és dramaturg, hogy elhagyja Magyarországot, és a tengeren túlon próbál új életet kezdeni. Döntését a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekkel és azzal indokolta, hogy 2021 elején házkutatást tartottak nála a rendőrök a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus kapcsán. Szász akkor azt gondolta, hogy a rendőri akció egy példastatuálás is volt, és nem csak nekik szólt, hanem másoknak is arról, hogy „csendben kell maradni”.

A Balázs Béla-díjas rendező ezúttal is Veiszer Alindának mesélt arról, hogy milyen emigrációban élni, megtalálta-e a számításait Amerikában. Szász János másodszor beszélget Veiszer Alindával: Szászék pont az előző beszélgetés másnapján, 2021 szeptemberében költöztek el Magyarországról. Jelenleg az Egyesült Államokban élnek, Szász János is onnan jelentkezett be. Az interjút itt lehet megnézni jelképes támogatás fejében. A Telex szemléje szerint Szász felesége, Bognár Gyöngyvér eredetileg színésznő, most viszont óvónőként dolgozik. Szász János kezdetben über-sofőrként kereste a napi betevőt, mint fogalmazott: „akartam tudni, mi az, legalul lenni ebben a társadalomban. Minden nézőpont kérdése, nem volt bennem egy pillanatnyi önsajnálat sem, fájdalommal nem megy semmire az ember.”

Nem tervezik, hogy hazatérnek

Aztán idővel elkezdték őt megtalálni a szakmai lehetőségek: drámapedagógusnak kérték fel Georgetownban, majd két másik egyetemen is tanítani kezdett, és Washingtonban társulatot alapított.

Az Angyalok Amerikában című első darabját nemrég tizenkét kategóriában jelölték egy fontos amerikai szakmai díjra.

Erről a darabról azt mondta, hogy azt Magyarországon lefóliáznák.

A korábbi házkutatásról az interjúban nem beszélhetett, az ügy ugyanis még nem zárult le.

Azt mondta, hogy a családjával együtt Magyarországot mindig is a hazájuknak fogják tekinteni, de iszonyatos veszteségnek is, és nem terveznek visszajönni. „Megmérgezték a kutat, és én nem akarok inni belőle. Nagyon sajnálom, akinek továbbra is inni kell belőle” – mondta. Ugyanakkor azt is megvallotta, hogy

„Nem azért jöttünk ki, hogy dühösek legyünk, hogy köpködjünk. Béke van a lelkünkben, és mindig magyarok maradunk.”

Elmondása szerint az itthoni események egyre kevésbé hatnak rájuk, ugyan az SZFE-n történtek mindig is fel fogják ugyan dühíteni, nagy pofonokat kapott az utolsó időkben Magyarországon, mindezek dacára munkáival szeretne visszahatni a hazájára.

(Fotó: MICHAL CIZEK / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink