Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kilencvenegy perc a víz alatt

Létrehozva:

Éppen 95 éve, 1926. augusztus 5-én hajtotta végre legendás szabadulását Weisz Erik. A budapesti Csikágóból induló, Harry Houdini néven világhírre vergődött szabadulóművész 91 percet töltött egy dobozba zárva a New York-i Shelton Hotel medencéjében. 

Két hónappal Houdini kunsztja előtt Rahman Bey egyiptomi bűvész már eltöltött egy órát hasonló körülmények között, vagyis a víz alatt, bezárva – az ő rekordját akarta megdönteni a magyar származású illuzionista.

Aki egyébként olyannyira biztos volt a sikerben, hogy egyből újságírókat is hívott a helyszínre, legyen némi visszhangja a – különben mindmáig felfoghatatlan – mutatványnak.

A másfél órás merülés alatt Houdininek folyamatosan nyitva kellett tartania a szemét – elmondása szerint azért, mert ha elaludt volna az oxigénhiány hatására, soha többé nem ébredt volna fel. A korabeli tudósítások meg is jegyezték: az illuzionista falfehéren emelkedett ki a több mint 300 kilogrammos „koporsóból.” 

Houdini mutatványának társadalmi üzenete is volt: azokra a bányászokra szerette volna így felhívni a figylemet, akik tartós oxigénhiányban kénytelenek dolgozni a föld alatt – pláne, ha egy beomlás miatt esetleg ott is ragadnak egy időre…

A szabadulóművész nem sokáig élvezhetette rekordját. Néhány hónappal a legendás mutatvány után, a McGill egyetem hallgatóinak tartott előadás közben kijelentette: hasizmai olyan erősek, hogy bárki hasba ütheti, semmi baja nem lesz. Az egyik diák tényleg bevitt neki egy öklöst – csakhogy minden előzetes figyelmeztetés nélkül. A helyszínen ugyan még nem voltak panaszai, nem sokkal később azonban komolyra fordult az addig elhanyagolt vakbélgyulladása: 1926. október 31-én Harry Houdini végleg elhagyta az árnyékvilágot

Előtte, érezvén, hogy közeleg a vég, Houdini arra kérte egyik testvérét, égesse el a kellékeit, nehogy valaki rájöhessen híres szabadulásának titkára, azonban a rokon inkább pénzzé tette az ereklyéket. A két legnagyobb Houdini-gyűjtő ugyancsak illúziókeltésben utazik: a szintén magyar származású David Merlini mellett David Copperfield büszkélkedhet a legtöbb Houdini-relikviával. Előbbi egy múzeumot is üzemeltet a Budai Várban, ahol meg lehet csodálni a kincseket. Nem túlzás, valóban kincsekről van szó: tavaly szeptemberben az illuzionistából lett múzeumvezető 5,6 milliárd forintos ajánlatot kapott az amerikai Centurion Capital Ventures nevű privát befektetői csoporttól a gyűjteményre – a Blikk beszámolója szerint azonban Merlini nemet mondott.

Az egyiknek sikerül…

Két évvel ezelőtt egy indiai szabadulóművész is megpróbálkozott Houdini mutatványával. A 42 éves Chanchal Lahirit hat lakattal rögzített láncok között engedték a vízbe egy kisebb hajóról; még a szeme is be volt kötve. A mutatványra kíváncsi tömegnek azt monda: ha sikerül kiszabadulnia, az varázslat – ha mégsem, az tragédia. 

Hát, a varázslat elmaradt: a Mandragóra néven is ismert bűvész holttestét napok múlva találták meg a Gangeszben, merülésének helyszínétől körülbelül egy kilométernyire.

lö/csiz

(Kiemelt kép: SHUTTERSTOCK)

Legnépszerűbb cikkeink