Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A legjobb kilátásért versengenek

Létrehozva:

Üvegliftekből és 324 méter magasban lebegő dobozokból lehet majd élvezni a New York-i látképet a manhattani One Vanderbilt felhőkarcoló tetején hamarosan megnyíló, négyszintes kilátóközpontból.

A New York-i felhőkarcolók közt régóta folyik a versengés, ki tudja a hasonlóan pazar panorámát még különlegesebb építészeti megoldásokkal és minden érzékre ható élménydizájnnal tetézve megmutatni a látogatóknak. Tavaly márciusban nyitott meg az Edge, ami a maga 335 méterével ma még a város legmagasabban lévő, üvegpadlós tetőteraszával és 360 fokos körpanorámájával büszkélkedik, csakhogy már nem sokáig, mert október 21-én átveszi tőle a rekordot Manhattan legfiatalabb felhőkarcolója, a Madison Avenue-n felépült One Vanderbilt épület, aminek tetején már 364 méter magasból lehet majd gyönyörködni a világ egyik leglátványosabb panorámájában.

A hatezer négyzetméteres, csupa üveg kilátóközpont további attrakciókkal is várja a vendégeket, akik az épület oldalán futó panorámaliftekkel juthatnak fel a tetőteraszra. Kiülhetnek a 324 méter magasban az épületből kinyúló, a város fölötti lebegés élményét nyújtó, üvegből készült levitációs dobozokba, vagy a Kenzo Digital által tervezett, fény-, hang- és digitális effekteket kombináló, minden érzékre ható Air installáció világában addig merülhetnek a végtelen térbe, míg a részévé nem válnak. Utána a Snøhetta belsőépítészei által elegáns minimalizmussal berendezett bárban és kávézóban koktélokat, kávékülönlegességeket és ínyencfalatokat kóstolgatva megpihenhetnek és feltöltődhetnek a felhőkarcoló tetején. A tervezők kifejezett célja az volt, hogy a látogatók közben érezzék saját (kivételezett) helyüket a húszmilliós nagyváros elképesztő méreteinek viszonylatában.

Természetesen továbbra is fel lehet menni az Empire State Building, a One World Trade Center, a Rockefeller Center és a Chrysler Building tetejére is, ha valaki mondjuk a kedvenc filmjelenetei, a King Kong vagy a Szerelem hullámhosszán helyszíneit szeretné felkeresni, de ezek a klasszikus felhőkarcolók ma már egyre inkább „fapadosnak” tűnnek a látogatókat multiszenzoros programjaikkal is elkápráztató új kilátócsodák mellett.  

bálint orsolya

(Kiemelt kép: TIMOTHY A. CLARY – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink