Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kézzel festett művészfilm macskagifekből

Létrehozva:

Augusztus végéig minden nap éjfélkor ragyogóan színes macskák jelennek meg New Yorkban a Times Square-i óriáskivetítőn, amin szilveszterkor a fél világ követi az újévi visszaszámlálást, csakhogy ezúttal a történelem első macskagif-művészfilmjét sugározzák.

A Festett Macska Hacker Film című alkotást a Los Angelesben élő vizuális művész, Jennifer West készítette, akinek egyéni munkamódszere, hogy saját kezűleg manipulálja, például befesti, megfüstöli, kovászos uborkalébe vagy whiskybe áztatja a celluloid filmszalagokat, amikre forgatott, ezután digitalizálja és filmmé vágja a kész anyagot. 2004 óta már több mint 70 ilyen filmet készített, amik nem történeteket mesélnek el, inkább absztrakt vizuális kollázsok, látványukban lenyűgözőek, emellett abszurdan viccesek.

West ezúttal az internetes népművészet egyik alapmotívumához nyúlt, hogy a széles tömegek által kedvelt “low art” művészeti formából, vagyis a cicás gifekből magasművészeti alkotást hozzon létre, majd ezt a nagyközönséggel monumentális köztéri műalkotásként megossza.

Ehhez analóg klipeket forgatott zöldháttér előtt édesen cukiskodó cicákról, ezután a 16 milliméteres celluloidot színes festékkel vette kezelésbe a digitalizálás előtt. Így hozta létre a kézzel festett, színes-cicás gif-művészfilmet, egyszerre több mozgóképes dimenziót egyesítve.

A macskák nem csupán az internet felülmúlhatatlan sztárjai, már a korai kísérleti, majd később az avantgárd filmekben is kitüntetett szerepet kaptak: varázslatos jelenlétük, és az, hogy tesznek a rendezői utasításokra, tökéletesen beleillett az experimentális filmes koncepcióba.

A legkorábbi ismert macskás „videó” A beteg cica (The Sick Kitten) című fekete-fehér néma rövidfilm 1901-ben készült (6 évvel a film megszületése után, és 112 évvel az internetes macskaőrület előtt), ezt is meg lehet nézni a YouTube-on, a többi macskás videóval együtt.

A közelmúltban már komoly pszichológiai kutatások igazolták, hogy macskákat nézegetni pozitív érzelmeket kelt és stresszoldóan hat az emberre. Werner Herczog, a modern német filmkészítés most 78 éves, legendás rendezője is mindenkinek azt javasolja, ha nagyon maga alatt van, vegye elő a laptopját vagy a telefonját és nézzen 60 másodpercig macskákat. Ez garantáltan fel fogja dobni, és nincsen benne semmi káros.

Bálint Orsolya

(Kiemelt kép: YASUAKI KOBAYASHI – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink