Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megsértődött a Színművészeti vezetősége

Létrehozva:

„Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) diákjait” – közölte az egyetem az MTI-vel.

A közleményt nem sokkal azután adták ki, hogy augusztus 14-én kiderült, szinte minden olyan hallgatója otthagyja az Színház- és Filmművészeti Egyetemet, aki 2019-ben kezdte valamelyik filmes osztályt.

A hallgatók a FreeSzFE Egyesület közreműködésével folytatják a tanulmányaikat. A 43 diákból mindössze ketten maradtak a megújult egyetemen, egyikőjük a gyártásvezető osztályon, a másik pedig az operatőrképzésen.

A FreeSzFE Egyesület azután jött létre, hogy az egyetem tavaly nyáron alapítványi fenntartásba került, a kuratórium vezetését pedig Vidnyánszky Attilára bízták. Az irányítás és az oktatói gárda lecserélésével a hallgatók szerint az egyetem elvesztette a szabadságát, és látványos tüntetésbe kezdtek.

A tüntető diákok mellett kiállt többek között Tarr Béla rendező is, aki egy úthengerhez hasonlította a modellváltást.

„Megy az úthenger, és aki elé kerül, azon keresztülhalad. Az SZFE-s lányok-fiúk, illetve oktatók egy nagyon világos és tiszta modellel szolgáltak, hogyan lehet ennek az agressziónak ellenállni. A magam részéről teljes szívemmel-lelkemmel mellettük állok, támogatom őket” – nyilatkozta a Magyar Hangnak.

Az ügy körüli indulatokat jól mutatja, hogy 2021 februárjának végén egy férfi késsel megsebesített egy free SZFE feliratú maszkot viselő nőt Budapesten, a 151-es buszon. A férfit hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A FreeSzFE célja, hogy intézményen kívüli tevékenységgel biztosítsa az oktatás folytonosságát, ehhez több külföldi egyetemmel együttműködésben hirdettek képzéseket az ősszel kezdődő tanévre.

Az SZFE friss közleménye szerint azért is neheztel, mert szerintük az intézmény korábbi vezetése minden elemében lepusztult állapotban hagyta hátra. Mint írják, eddig is egyértelmű volt, hogy számukra a hallgatók is csak eszközök, akiket lelkiismeretfurdalás nélkül felhasználnak annak érdekében, hogy hátráltassák az SZFE sikeres modellváltását és megújítását.

DIÁKOK AZ EGYETEMFOGLALÁS UTOLSÓ NAPJÁN – FOTÓ | MERÉSZ MÁRTON

„Ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója. Nem vagyunk meglepve, de nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait. Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől” – hangsúlyozza a közlemény.

Emellett nem felejtették el megjegyezni azt sem, hogy az intézmény több mint 150 éves történetének legnagyobb megújulási és fejlesztési folyamata zajlik éppen, több százmilliós értékben szereztek és szereznek be modern film- és színháztechnikai eszközöket, melyek révén az SZFE az elkövetkező években Európa egyik legjobban felszerelt és legszínvonalasabb színházi és mozgóképes felsőoktatási intézményévé válik.

aradi péter

(Kiemelt kép: MERÉSZ MÁRTON)

Legnépszerűbb cikkeink