Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Uborkaszezon a nyár derekán

Létrehozva:

Akár szuper food-nak is kikiálthatnánk az uborkát, ha nem lenne már agyoncsépelt a legegészségesebb ételek listája. De az uborka azt nyújtja, amit ígér. Nemcsak a legkorszerűbb táplálkozási trendekbe simul bele észrevétlenül, szerényen, hanem kozmetikumként már évszázadok óta jelen van a házi és az ipari szépségpraktikákban is.

A fogyókúrázók tudják igazán értékelni azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek legalább a jóllakottság illúzióját tudják kelteni. Minden olyan növény alkalmas erre, aminek magas a víztartalma, és az uborka éppen ilyen: 95-98%-ban csak lé, alig van benne kalória, cukrot pedig egyáltalán nem tartalmaz. Van viszont benne jelentős mennyiségű C-vitamin, tépett idegeinkre megnyugvást adó magnézium, kálium a szívnek, kalcium a csontoknak, és a fiatalságot őrző E-vitamin, amit sokkal olcsóbb egy adag uborkasalátával elfogyasztani, mint kapszulában lenyelni. Rendszeres fogyasztóinak csökkenti a vérnyomását és reumás nyavalyáit.

Amikor uborkát választunk a piacon vagy a szupermarketben, senki nem kér hozzá betegtájékoztatót, de az uborkának nincs is szüksége rafinált pr-kampányra. Megteheti, hogy egyszerűen csak jó legyen. Sokféle fürtös és kígyó alakban, salátaként, kovászolva, ecetes lében várva a téli nagy traktákat, könnyű joghurttal keverve tzazikivé átlényegülve. Kissé savanykás alapízének a fokhagyma és az őrölt bors ad tartást, a friss kapor pedig nyári üdeséget. 

A tejfölös uborkasalátánál csak egy jobb dolog történhet az uborkával: ha otthon kovászoljuk, és jégágyon tálaljuk akár a leghétköznapibb paprikás krumplihoz. De ha már ipari mennyiségben áll a hűtőben a kovászos uborka, érdemes tovább gondolni felhasználási lehetőségeit. Nagyon divatos éttermi fogás lett a kánikulai napokon a kovászos uborkából készült leves, amit főzni nem, csak hűteni kell. A felaprított uborkát összeturmixoljuk a saját levével és egy kevés zöldség alaplével, fokhagymával, joghurttal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalhatjuk frissen vágott kaporral, adagonként egy-egy evőkanálnyi, kockára vágott kovászos uborkával.

Aki hús nélkül nem tud értelmezni egy salátát sem, az húsgombóccal gazdagíthatja, hús alaplével és tejszínnel szósszá sűrítheti a leves-variációt, és máris kész a nyári főzelék. A látványra igényesebbek húskrémmel megtöltik a félbevágott, közepétől megfosztott kovászos uborkákat, és miután húslevesben megfőzték, tejszínes-kapros mártással szervírozzák.

Az alapanyag maradéka pedig kozmetikumként hasznosulhat. Érdemes az arcra, a megfáradt szemre tenni néhány uborka karikát, mert a héjában lévő szilícium védi a kötőszöveteket, feszesíti a bőrt. Állítólag Medici Katalin is annak köszönhette legendásan szép bőrét, hogy reggelenként uborkalében fürdött. Kleopátra a szamártejre esküdött – nem is lett jó vége.

sz.k.

(Kiemelt kép: SHUTTERSTOCK)

Legnépszerűbb cikkeink